Det är aldrig för sent att ändra sig

Gotland2006-01-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Klockan är "fem i tolv" som man brukar uttrycka det, men jag vill ändå få sagt min syn och åsikt om nedläggning av korttidsenheten i Hemse. Har följt debatten med alla insändare, både av berörd personal, Social-och omsorgsnämndens ordförande Björn Jansson, folkpartister, distriktsköterskan Gudrun Handell med flera. 4000 namnunderskrifter har protesterat mot denna nedläggning.
Även jag har arbetat inom äldreomsorg i hela mitt verksamma liv, är nu själv pensionär, men har fortfarande en konkret inblick i dagens äldreomsorg med kontinuerliga besök hos min gamla mor i demensboende och kontakt med dess vårdpersonal.
Björn - du har haft sömnlösa nätter och känt dig plågad. Det har jag full förståelse för med den reaktion du bemötts av med den här nedläggningen, men hur tror du - och också alla ni andra som röstade för denna, - att det känns för den personal som med intresse och engagemang byggt upp denna rehabilitetsenhet, så att den fungerar klanderfritt, som älskar sitt jobb och har specialkunskap? De undrar VARFÖR denna nedläggning och det gör många andra sudergutar också. Personalen ber 12/1 i tidningen om ett ärligt svar och det gör vi andra också. Det har inte redovisats. Argument som närhet till lasarettet känns ihåligt i vårt moderna, teknologiska samhälle och med transportmedel som ambulans, taxi m.m. Personalen på detta "kortis" har kämpat med näbbar och klor mot nedläggningen. En stor eloge till Angelica Dunstrand!
Vi lever i ett samhälle där det ständigt sker förändringar till större enheter på så många områden, men när det gäller äldre människor bör man ta större hänsyn än man gör idag, för då är man inte lika flexibel längre, man är känsligare och skörare, mentalt mera sårbar. Men utåt sett är man en tyst grupp och finner sig, för man är utlämnad, har inte heller ork och kraft att protestera. Därför går det så lätt att besluta och köra över oss som är äldre. Min erfarenhet är att små enheter nära anhöriga och där man har andra bekanta på enheten och/eller gemensamma bekanta för samvaro är bäst miljö. Jag är övertygad om att tillfrisknande går snabbare där man trivs, har personlig kännedom och känner gemenskap med sin omgivning. Glädje, trygghet och harmoni samt omvårdnad och rehabilitering av en kunnig, stabil och omtänksam personal är av stor betydelse i vården, men kan tyvärr inte redovisas i ekonomiska siffror.
Bästa Social- och omsorgsnämnd: det är aldrig för sent att ändra sig, om VILJAN finns. Riv upp beslutet om nedläggning av rehabilitetsavdelningen i Hemse! Ta hänsyn till oss pensionärer på Sudret och handla demokratiskt. Vi vill inte vara brickor i ett maktspel. Kränka inte oss pensionärer, utan var ödmjuka i stället. Det är vi värda.
I GT 16/1 där ledare Håkan Eriksson skrev om framtidens äldreboende vill jag citera en mening: "det är en viktig trygghet för de äldre att dessa äldreboenden ligger någorlunda i närheten av hem och släkt", slut citat. Det är sak samma i korttidsboende för ett snabbt tillfrisknande.
Läs mer om