Destination Gotland och linjesjöfartsavtalet

Gotland2009-02-17 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Avtalet mellan statliga Rikstrafiken och Destination Gotland är godkänt av båda parter, och därmed borde det ju vara ett avtal där allmänheten nästan fullt ut har insyn. Så är nu inte fallet.
Rikstrafiken fick tigga och be (om jag minns rätt) att Destination Gotland skulle lämna in ett anbud eftersom inga andra inkommit. Därför är det nästan komiskt när man i inledningen kan läsa följande: "avtalet om färjetrafik har tillkommit efter konkurrensutsatta upphandlingsförfaranden. Detta avtal har föregåtts av ett upphandlingsförfarande för att kunna tilldela vinnande anbudsgivaren en tjänstekoncession." Tala om att destination Gotland satt med trumf på hand!
I avtalet C:5:2 kan man läsa , "Operatören skall på ett effektivt och lättillgängligt sätt, genom ett flertal kanaler informera allmänheten om trafikutbud, tidtabeller, priser, rabatter, erbjudanden, bokningsmöjligheter med mera. Information skall lämnas i skrift, per telefon, och via Internet" . Vidare står det i C:6, "målet är att det skall finnas goda möjligheter att enkelt inhämta och förstå information redan när resan planeras. Bokning och köp av biljetter skall kunna ske på ett för kunden enkelt sätt".
Ovanstående måste man ju tolka som om det ska finnas tryckta gällande prislistor för alla reseperioder. Alla har ju faktiskt inte alltid tillgång till Internet.

Om jag som gotlänning bokar en biljett på Internet några dagar innan jag ska resa, så hittar jag inget kontantalternativ att tillgå, och hur ska man då kunna få sin biljett? Jag misstänker att om man betalar till 65 kronor så är detta möjligt. Bokar man inte på Internet så blir ju i mitt fall biljetten cirka 40 kronor dyrare, eftersom internetrabatten är 5 procent. Det kan ju inte vara vettigt att ha ett biljettsystem som är utformat på detta sätt, därtill är det ju även godkänt av Gotlands kommun och landshövdingen (trafikantrådet).
När vi vill utnyttja vår "landsväg" till ett annat län, så måste vi själva ha friheten att bestämma lämplig tidpunkt för att göra denna resa och samtidigt klart veta vad kostnaden blir. Detta måste ju kunna ske för alla typer av resenärer. Monopolföretaget skall inte kunna styra vårt resande med hjälp av biljettpriset som verktyg! Mer om detta finns i bilaga C:6 , men den är hemligstämplad.

Vill du se när det ska utföras planerade underhållsåtgärder, varvsbesök med mera, så finns det i en hemligstämplad bilaga.
Vilka krav som man krävt att ordinarie fartyg ska uppfylla finns även det att läsa i en hemligstämplad bilaga. Om man måste sätta in ersättningsfartyg vad har man tänkt då? Är det den gamla utslitna 30-åriga lastbåten? Allt kan läsas i en hemligstämplad bilaga.
Så här håller det på hela tiden när man läser avtalet. Var finns den öppenhet som man borde ha rätt att kräva när det gäller ett avtal mellan staten och ett bidragstörstande monopolbolag ?
Läs mer om