Därför avvecklas dagverksamheten på Grönsiskan
Lägre skatt för företagarna på Gotland skulle öka välståndet på ön, säger Gustaf Hoffstedt som hamnat högst upp på moderaternas riksdagslista.
Foto: Petra Jonsson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag tror inte att någon har fattat detta beslut utan att våndas. Likväl fann Gotlands kommunfullmäktige i november att det på grund av dramatiskt fallande skatteintäkter var nödvändigt att uppdra åt socialnämnden att spara tio miljoner kronor. Jag var med om att fatta detta besparingsbeslut.
Det var också den protesterande PRO-ordföranden Per-Erik Andh i sin egenskap av fullmäktigeledamot.
Socialnämnden fick den smärtsamma uppgiften att peka ut vilka verksamheter inom sitt ansvarsområde som skulle påverkas. En av dessa blev dagverksamheten på Grönsiskan. Jag stöder det beslutet. Det gjorde också alla andra ledamöter i socialnämnden, oavsett partitillhörighet.
Sannolikt beror den samsynen på att besparingar på andra håll inom socialnämnden skulle slå etter värre.
Grönsiskan är inget äldreboende enligt den måhända byråkratiska definitionen "särskilt boende".
Enda kravet för att få bo på Grönsiskan och för att fram till nu nyttja dess dagverksamhet är att man har fyllt 65 år.
Flertalet gotlänningar som är 65 år och äldre väljer att bo kvar hemma och flertalet fyller sina liv med ett annat innehåll än det som dagverksamheten erbjuder. Det innebär inte att Grönsiskans dagverksamhet är oviktig.
Det innebär enbart att de verksamheter som vi valde att freda från besparingar är ännu viktigare: våra ordinarie äldreboenden samt försörjningsstöd för människor i akut ekonomisk kris - för att nämna ett par fredade verksamheter.