"Dåligt humör" får inte påverka färjetrafiken

Gotland2006-03-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vår färjetrafiks framtid är alldeles för viktig för att avgöras i en atmosfär av dåligt humör.
När jag idag i fullmäktige satt och lyssnade på den politiska ledningens svar på en "enkel fråga" om kommunens möjligheter att agera i ärendet om färjetrafikens framtid, blev jag förvånad. Svaret blev att kommunen inte kan lägga sig i den tvåpartsförhandling som pågår om trafiken över vattnet.
Kan vi verkligen stillatigande åse hur ett rederi och en inkompetent statlig förhandlare bestämmer över hur en av våra mest väsentliga utvecklingsmöjligheter hanteras. Något måste vara fel. Vi kan inte bara stå med mössan i handen och bocka. Skall vi återigen bli akterseglade i en tung, viktig samhällsfråga som trafiken över havet?
Jag vänder mig inte mot rederiet. Det är ett affärsdrivande företag som måste se till att debet och kredit går ihop och att det även ger en skälig vinst för investeringar. Vi skall vara rädda om våra välskötta företag på ön som ger arbetstillfällen. Så länge jag har kunnat följa rederiets utveckling av färjetrafiken så har den varit positiv. Båtarna är av hög internationell standard. Färden över havet har kunnat minskas till cirka tre timmar. Turlistan möjliggör att pendla till fastlandet tur och retur på en dag. Tack vare Gotlandsrabatten har priset kunnat hållas nere på en rimlig nivå för oss öbor. Ett stort problem är dock den höga avgiften som fastlänningar får betala för att gästa vår ö, vilket drabbar besöksnäringen mycket ogynnsamt.
När det gäller statens agerande är frågetecknen många. Det mest prekära är väl sättet att bemöta motparten, först hot, sedan uppföljningen med polisens husrannsakan och anhållande. Dock utan att ha någon säker grund för sitt handlande. Man får gå tillbaka till andra regimer för att hitta motsvarande affärsmetoder. Den nuvarande förhandlaren är tydligen inte riktigt hemma när det gäller rederiverksamhet.
Kanske borde man helt enkelt byta ut Rikstrafiken mot en kompetent förhandlare som till exempel Vägverket, som även driver egen rederiverksamhet. Man skulle till och med kunna komma i den situationen att staten tar över verksamheten och därmed långsiktigt säkrar vår väg över vattnet. Det vore ett mera affärsmässigt argument när man diskuterar avtal med rederier.
Med tanke på den fina service som det nuvarande rederiet ger oss resenärer håller jag nog på ett nytt avtal med Destination Gotland.
Läs mer om