Få saker har förbättrats så mycket inom regionen de senaste två åren som bygglovshanteringen.
På Gotland släpar vi ofta något år eller två efter konjunkturen på fastlandet. På samma vis upprepas som ett mantra att det är illa ställt med bygglov, när det i själva verket har skett radikala förbättringar senaste åren. Ett omfattande arbete med effektivisering har skett sedan 2016, vilket nu burit frukt. Sedan i april förra året tas fler beslut än ansökningar som kommer in, och i maj i år fanns 397 bygglovsärenden under handläggning. Under rådande högkonjunktur är det inte en orimlig ärendebalans. Majoriteten i Byggnadsnämnen beslutade dessutom nyligen om en ny omfattande åtgärdsplan som siktar mot att all bygglovshantering från och med 2019 skall klaras av inom 10 veckor, om kompletta handlingar inkommit.
Merparten ärendetyper klaras sedan länge inom lagstadgad tid, men inte riktigt alla. Inte minst den omfattande digitalisering som pågår kommer att ytterligare underlätta för alla när det är klart.
Därför skulle debatten behöva uppdateras och anpassas till fakta och till hur verkligheten ser ut idag. När man från politisk opposition och näringslivsorganisationer ständigt svartmålar bygglovsverksamheten så är det i stort sett en förlegad bild.
För ett par ett par veckor sedan kom ett mail från en konsult: ”Jag skulle vilja ge bygglovshandläggarna och inspektörerna på Region Gotland, enhet Bygg en stor eloge. Jag är Kontrollansvarig, mest aktiv i Stockholm men har haft ett par uppdrag även på Gotland. På Region Gotland blir jag alltid så trevligt bemött. Personalen på Region Gotland är kunnig, noggrann, rimlig och effektiv. Handläggningstiden är raketsnabb. I Stockholm tar ofta handläggningstiden av bygglov flera månader, även om nya PBL ger riktvärden på 10 veckor. Detta trots att det är enklare ärenden, ärenden som inte strider mot varken detaljplan eller myndighetskrav”.
Något vi uppmärksammat och förstått är avgörande, och har beslutat att lägga stor vikt vid, är information och utbildning framåt med tanke på den nya lagstiftning som träder i kraft vid årsskiftet. Men också beroende på att hälften av ansökningarna under lång tid inte varit kompletta, och det minskar inte. En ansökan som väntar på komplettering står still, den kan inte handläggas i väntan på att bli fullständig. Sökanden behåller inte heller en ”köplats”. Slutligen; dags att uppgradera synen på bygglov på Gotland!