Att föda barn borde vara förknippat med glädje, trygghet och förväntan. Men i dag bär många gravida på oro inför sin förlossning.
Gotland är ett av de landsting där risken för förlossningsskador är störst enligt Socialstyrelsen. Faktum är att på Gotland löper en födande nästan tre gånger så stor risk att drabbas som en födande i Halland.
Drygt fem procent av alla förstföderskor i Sverige drabbas av allvarliga bristningar och bäckenbottenskador.
Långt fler lever med smärtor och olika former av läckage i form av urin, avföring eller pruttar. Många kvinnor vittnar om att förlossningsskadorna begränsar deras liv. Hur de inte längre kan idrotta, om smärta och ett begränsat sexliv.
En förlossningsskada är illa nog, men många tvingas dessutom kämpa mot samhällets tystnad, för en korrekt diagnos och rätt till eftervård.
Tillgången till eftervård varierar kraftigt i landet. I vissa delar har den helt upphört.
Gotlands barnmorskor är engagerade och kunniga. Men för få barnmorskor på ön och att många gravida från huvudstaden sökt sig till Visby för att föda på grund av problemen i Stockholms förlossningsvård innebär en ökad arbetsbelastning och skapar inte de bästa förutsättningarna för att kunna göra ett bra jobb.
Bakom Hallands framgångsrika arbete mot förlossningsskador ligger en medveten satsning på utbildning och övningar för personalen.
Vi menar att alla landsting borde arbeta systematiskt för att minska skadorna. Regeringens satsningar på förlossningsvården innebär ett tillskott även till Gotland.
Nu behöver beslutsfattarna säkerställa att arbetsvillkoren inom förlossningsvården på Gotland förbättras.
RFSU har sedan 1933 arbetat för friheten att vara, välja och njuta. Vi vet att en förutsättning för denna frihet är att alla har rätt till en förlossningsvård som vi kan lita på.
Vi vill se en förlossningsvård där vi sätter den gravida i centrum och att alla gravida i Sverige ska ha rätt till en egen barnmorska under sin förlossning.
Det skulle både öka tryggheten under förlossningen och bidra till att skadorna minskar.
Tystnaden om förlossningsskador måste brytas. RFSU vill förstärka eftervården och att alla födande ska erbjudas hembesök av barnmorskan från MVC senast två veckor efter förlossning.
Eftervården behöver följa upp eventuella läckage och skador, men också frågor om sexliv och psykisk ohälsa.
De födande och eventuella partners behöver involveras i förbättringsarbetet, här finns mycket erfarenhet för vården att ta till sig.
Då skulle flera gravida kunna känna trygghet inför sin förlossning.