Cykelleder på Gotland

Gotland2006-12-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dessa dagar är frågan om cykelleder åter aktuell på ön. Det kan då vara på sin plats att erinra om hur man tidigare behandlat en fråga om en cykelväg, visserligen en mindre sådan som inte bara var avsedd för cykelturister utan kanske framför allt för lokalbefolkning, sommarboende och motionsändamål.
I februari 1992 lämnade jag en motion till fullmäktige vari jag yrkade att den gamla nerlagda järnvägsbanken mellan Bäl och Slite skulle upprustas till att bli en enkel cykel- och promenadväg och därmed erbjuda både cykelturister och lokalbefolkning en trafiksäker, miljövänlig möjlighet att ta sig till Slite i stället för den 30 centimeter breda remsan vid vägkanten som idag är ännu farligare att cykla på än tidigare på grund av den ständigt ökande trafiken. Detta kunde då åstadkommas med små kostnader, eftersom banvallen då hade röjts och man i stort sett bara behövde påföra grus här och var och utföra smärre arbeten. I första hand begärde jag i motionen att man skulle upprusta sträckan Boge-Slite.
Motionen fick ett positivt bemötande av allmänheten, bland annat av Gotlänningens ledarskribent. Motionen bifölls av fullmäktige såtillvida att tekniska nämnden fick i uppdrag att kostnadsberäkna upprustning av en enkel cykel- och promenadväg på före detta järnvägsbanken. I mars 1993 redovisades en preliminär kostnad av 213 000 kronor för projektet. Ärendet drogs sedan i "långbänk", men till fullmäktigesammanträdet den 18 september 1995 förelåg ett anslag på 250 000 kronor med klartecken att sätta igång om fullmäktige sade ja. Det behövdes bara ett klubbslag för att denna positiva och miljövänliga satsning skulle bli ett av den nyblivna ekokommunens Gotlands första uttryck i handling! Men icke!
Centerpartisten Eva Nypelius, idag kommunstyrelsens ordförande, äntrade talarstolen och framhöll att dessa pengar istället borde överföras till vården och hon yrkade avslag på motionen, vari moderaten Ove Nyman instämde, och med 34 röster mot 32 avslogs motionen. Samtliga socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister samt centerpartisten Hans Klintbom, röstade för motionen, medan alla övriga borgerliga ledamöter röstade emot.
I den nu aktuella cykelledsfrågan visar alltså Hans Klintbom samma inställning som för elva år sedan, medan Eva Nypelius tydligen inte anser vården vara lika angelägen nu, eftersom hon sänker skatten med hela 15 öre istället för att tillföra vården de helt säkert välbehövliga antal miljoner som ett samlat användande av "15-öringarna" skulle ha inneburit!
Läs mer om