Cementa har problem
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om det då dessutom ligger någon sanning i att fabrikschefen skall börja i Storugns, så blir det knappast bättre.
Risken finns ju att han då vill stänga en bit av vägen mellan hamn och kalkindustribrottet även där. För även Storugns kör med stora truckar tvärs över en landsväg där trafiken dessutom är betydligt snabbare.
Cementas problem-, som skapats av industrin själv utan respekt för människors livsrum utanför industriarbetsplatsen, - består bland annat av:
Fel läge av den nya fabriken-, som byggdes under andra halvan av 1970-talet, mitt inne i Slite samhälle, - och i att Cementa inte på något sätt försöker rätta till detta problem, utan istället förvärrar detta. Man sätter dessutom tryck på sina anställda. Därigenom vinner Cementaledningen eftersom det blir den underordnade personalen, som i Slite samhälle argumenterar och försvarar de industriproblem, som fabriken skapar för lokalbefolkningen. En just fabriksledning skulle inte skapa arbetartryck på anställda, utan själv gå ut med argument och förklaringar, utan att skapa hot om arbetstillfällena. Det är nämligen arbetsledningen/fabriksledningen som har denna skyldighet att tala klarspråk om olika konsekvenser.
Det felaktiga läget på Cementfabriken är ett företagarledningsfel och borde ha åtgärdats när Cementa byggde ut sin fabrik på 1970-talet. Då bolaget vid denna tidpunkt också inriktade sig på File Haidarkalkstenstäkten som var en viktig komponent om nybyggnation skulle ske, borde fabriksläget ha diskuterats noggrannare.
En svag storkommun satte inte sig på tvären på något sätt utan accepterade Cementa-argumenten till fullo även inkluderande stängning av Storgatan. Lilla Slite kommun var faktiskt starkare mot cementindustrin än vad Visbykommunen någonsin varit. Att Storgatan öppnades igen den gången var Slitebornas förtjänst och ingen annans.
Beträffande stängningen av gatan har Cementaledningen (Gustafsson) köpt in sig hos Köpmännen och Slitespånarna med flera, dock utan att betala något. För det är en björn utan skinn. Skall någon trovärdighet om så kallad kompensation givas, är det viktigt att det gives skriftligt och att detta dokument sedan även blir bekräftat av Heidelbergs ledning i Heidelberg.
Kommer Gustafsson att flytta och endast muntliga löften blivit utställda lär nog inte ens björnen utan skinn finns kvar.
Övriga och väsentliga Cementaproblem (för människor lokalt och globalt) är:
A) Lastning av cement på redden utanför Slitekusten. Har redan vållat oljeskador. Vem garanterar att det inte kan hända igen? Vem står för kostnaderna vid sanering? Är liv eller cement viktigast?
B) Storskottsalvor med vibrationer och luftrycksvågor genom hela Slite. Vem betalar för spruckna husgrunder och väggar med mera. Inte tar fabriken något ansvar i alla fall. Husägarna, som är dumma nog att bo i Slite, får själva stå för dessa förstärkningskostnader. Mindre problem. Varje städdag justera snedhängande tavlor med mera.
C) Bullerproblem. Cementabullret sprids i alla riktningar allt eftersom vinden vrider sig. I Barläst eller Gyle eller mot Othem. Vinden avgör: Vilka skall Cementa störa mest i dag (och natt). Företagschefen har klart pekat på problemet genom att själv bosätta sig i Visby trots fantastisk bostad i Slite med bästa tänkbara utsikt. Men klass-samhället(?) visas tydligt. Skiten åt folket, den förfinade kulturen (världsarvet) åt folkets (arbetarnas) ledare.
D) Den fula anläggningen från 70-talet. Den gamla våtfabriken låg norr om själva Slite samhälle och hade en byggnadshöjd på kanske 15 meter och som mest 4 skorstenar (som släppte ut mycket föroreningar). Den nya fabriken från 70-talet har en bygghöjd på drygt 100 meter mitt inne i samhället och inne i denna byggnad finns då fläktar med mera som väsnas dygnet runt och som gjort så i 30 års tid nu. Med denna bygghöjd är det inte underligt att bullret når långt. Och det verkar vara trögt i fabriksledningens huvud (eftersom han inte bor i Slite?) och därför händer inget beträffande bullerproblemet. Myndigheterna tycks inte ha mycket att sätta emot.
E) Luft- och luktföroreningsproblemet. (Mitt inne i samhället). Förslag på åtgärd: Lägg ner hela gamla fabriken byggd 1976-78 och bygg ny uppåt den nya kalktäkten (om vattenfrågan har blivit ordentligt undersökt och löst). Enligt ny information vill Cementa ha 50 års brytningsrätt. Då nuvarande anläggning börjar bli rejält ålderstigen vore det rimligt att i beslutssammanhanget investera i en ny fabrik vid det "nya kalkbrottet". Heidelberg får ju då också samtidigt visa att man verkligen är intresserade av att fortsätta cementtillverkningen på Gotland i dessa femtio år framåt i tiden.
Om Heidelbergledningen inte är beredd att satsa på en ny fabrik med modernast möjliga reningsteknik vid det nya kalkbrottet utanför Slite samhälle bör länsstyrelsen starkt överväga att inte ge något nytt brytningstillstånd, enär länsstyrelsen annars tar på sig ett stort ansvar beträffande de olägenheter som lokalbefolkningen kan bli utsatt för genom det läge fabriken i Slite samhälle nu har (och då kommer att fortsätta att ha).
Den största frågan: Vad ger Heidelberg Cement tillbaka till Sliteborna för alla dessa olägenheter som samhället genom Cementas placering dragits med under alla år från första fabriksbygget 1917-19 och felbygget åren 76-78?