Boendeparkering i Visby innerstad - hur tänkte ni?
Runt, runt, runt. Kommunen har lyckats utforma reglerna för boendeparkering i innerstaden så att man kommer att tvingas flytta bilen alltför ofta. Foto: Mohammad abu Ghosh/Scanpix
Foto: MOHAMMAD ABU GHOSH, STR
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Visby innerstad borde inte vara annorlunda i det avseendet, världsarvsstad eller inte. Stockholm har upp till sex dagars obruten parkering och Göteborg 14 dagar, enda undantag är städnatt. På så vis minskas trafikrörelserna i området och miljön blir bättre. Det system som föreslås i Visby innerstad kommer däremot tvinga boende med bil att dagligen flytta sitt fordon inom området och/eller att ta bilen till jobbet, där man normalt parkerar gratis. Det var väl inte den beteendeförändringen vi ville ha?
De officiella skälen till att införa p-avgifter i innerstan uppges vara miljöhänsyn och bristen på tillgängliga platser. Det är inte trovärdigt, jag är övertygad om att såväl trafikmängden som brist på p-platser till stor del skapats av anställda i de kommunala verksamheterna och länsstyrelsen samt av besökare till dessa. Turister och andra besökare visar respekt för bilförbudet under sommaren och jag vill påstå att många av de boende i innerstan går eller cyklar när de kan och gärna lämnar bilen hemma på dagarna. Men även boende i innerstan måste kunna leva ett vanligt liv med bil som andra; man behöver ibland åka och handla byggmaterial, köra barn till fotboll et cetera. Försvårar vi för mycket för boende i innerstan, är den levande innerstan ett minne blott. En barnfamilj kommer dra sig för att bosätta sig i innerstan med det föreslagna systemet för boendeparkering!
Hela poängen med boendeparkering går förlorad med tekniska nämndens lösning. Maxtiden på markerad P-plats är 24 timmar och står man utanför dessa på natten, måste bilen köras iväg eller parkeras om på markerad P-plats senast 09.00 morgonen därpå. När jag frågar Klintbom hur detta stämmer med avsikterna att värna miljön och minska trafikflödet, svarar han märkligt nog att det är en målsättning att förhindra långtidsparkering i innerstan.Vill jag parkera längre tid, tycker han att jag kan köra min bil till Kruttornets parkering där jag får stå i 48 timmar. Men är behovet mer än 48 timmar är det bara att flytta runt, runt, runt...
"Båstaddomen" (oktober 2009) slår fast att det är lagligt att ta ut avgifter för att täcka kostnaderna för att upplåta parkering. Här finns det rejäla hål i tekniska nämndens resonemang. De kostnader man har för nuvarande parkeringar i innerstan borde vara blygsamma. Det behövs idag inga automater eller andra tekniska lösningar, det målas inte längre några rutor och antalet skyltar att sätta upp och underhålla är begränsat. Vägunderhållet med städning och snöröjning kan knappast kopplas till själva parkeringen, dessutom sker det rätt sällan. Behovet av parkeringsvakter borde bli mindre än idag, när trafikmängden minskar under nästa år. Men genom att de boende avgiftsbeläggs även kvällar, nätter och helger, måste kommunen avlöna P-vakter på synnerligen obekväm arbetstid för att upprätthålla respekten för systemet. Detta driver onekligen kostnader. (Det normala är annars att boendeparkering är avgiftsbelagd på dagtid, oftast 9-17, gratis övrig tid.). Att peka på att man behöver ta ut avgifter för att täcka nya kostnader för ökad bevakning, betalsystem eller liknande kan ju inte vara ett godtagbart argument, det är ju själva avgiftsuttaget som skapar kostnaderna!
Men jag kanske faktiskt har fel. Skalberg och Klintbom är inte så vilsna som det verkar och agerar inte alls oövertänkt? De har insett att tillfället är nu; ska man införa ett parkeringssystem för innerstan som bygger på miljöargument och brist på p-platser, måste det ske innan kommunen flyttar ur innerstan. Då minskar ju trafiken och antalet tillgängliga P-platser ökar. Då riskerar man att behöva redovisa det verkliga skälet, det vill säga att hitta nya intäkter till kommunkassan. Och det som visade sig olagligt i Båstad, blir ju lika olagligt i Visby!
Trots min upprördhet över tokerierna, är jag optimist. Den uppmärksamhet som nu skapas kommer att förmå politikerna att inse bristerna i det föreslagna systemet, det riskerar helt enkelt att inte ge de effekter som förespeglats. Det går nog samma väg som tallriksautomaterna på Säve och Cook and Chill i Gotlands skolor. Alla är de produkter av teknokrater och räknenissar bland kommunens tjänstemän, men utan förankring i hur brukarna vill ha det eller hur de beter sig.