Sophämtningen har varit och är en fråga som engagerar gotlänningarna. Det handlar om allt från kostnader till insamling och entreprenörer. Idag är vi på väg in i ett system där vi i allt högre grad skall kunna ta hand om avfallet på ön - rötning av kompost för framställning av biogas till exempel. Vi måste i högre utsträckning vara medvetna om att vårt avfall utgör basen för detta kretslopp - men då kan vi inte använda vilka sopor som helst. Sortering är av största vikt, redan i hushållen.
Den gröna betalsäcken är en av många uppskattad service, men också ett problem. Visst kan det vara bra att emellanåt lämna sitt hushållsavfall osorterat men vi tror att det känns konstigt för många vana "sopsorterare" - gotlänningar såväl som sorteringsvana besökare.
För att Gotland, på sikt ska kunna leva upp till att vara en ekokommun är det rimligt att systemet med sortering omfattar all insamling av hushållsavfall.
Dessutom bör det vara möjligt för det enskilda hushållet att fortsätta lämna avfall i form av kompost och brännbart - även om man behöver extra utrymme i form av betalsäckar.
Vi vill att det ska vara "lätt att göra rätt" - det vill säga sortera och vill möjliggöra för fler att ansluta sig till "sorteringslinjen" och lämna sitt avfall som kompost eller brännbart.
Därför har vi gemensamt lämnat in en motion till regionfullmäktige om att Region Gotland ska införa ett betalsäcksystem med två säckar - en för brännbart och en för kompost.
Vi hoppas att fler än vi tycker att denna idé är värd att arbeta för.