Barns hälsa visar hur världen mår

Gotland2018-05-02 16:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ser hälsan ut hos morgondagens vuxna? Det gäller våra barns liv i dag och hur dessa livskvaliteter lägger grunden för vuxentidens hälsa, livskvalitet och livslängd.

Låg födelsevikt är ett stort problem i många länder och beror ofta på att modern är undernärd. I ekonomiskt välutvecklade länder är undernäring hos den gravida kvinnan ovanlig och istället är sjukdomar hos fostret eller modern orsaker till låg födelsevikt.

Barn med låg födelsevikt löper risk att senare i livet få sjukdomar som typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Det gäller speciellt om de utvecklar övervikt som vuxna.

Under senare år har andelen barn som föds med för hög födelsevikt ökat i många länder. En viktig orsak till detta är övervikt och fetma hos gravida kvinnor. Även en hög födelsevikt anses kunna leda till sjukdomar i vuxen ålder.

Pubertetsutvecklingen påverkas också av omgivningsfaktorer. Den genomsnittliga åldern för den första menstruationen hos flickor, menarke, används ofta när man bedömer trender i pubertetsutveckling

Professor Jan Gustafssons föreläser på torsdag kväll 3 maj om ”Barns tillväxt – ett globalt mått på fysisk och psykisk hälsa” i Solbergaskolans aula.

Rädda Barnen, Humanisterna Gotland, Folkuniversitetet och Almedalsbiblioteket arrangerar.

Läs mer om