Att sila mygg och svälja kameler

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Gotland2010-03-10 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En ledarskribent beklagar att vår moderate riksdagsledamots förslag om gårdsförsäljning av alkohol tycks gå stöpet. Hem-och husbehovsbränning är förbjudet, men nu har en del legalt startat tillverkning på gårdarna och räknat med lättnader i vår Alkohollag. Om denna ändring kom till stånd, tror skribenten, att det skulle betyda slutet på smuggling och privatimport av alkohol. Är det någon som tror att det är så enkelt?
Samtidigt skriver en liberal kommentator om tobaksrökning. En utredning har ägnat sig åt denna livsfarliga och livsförkortande drogs härjningar bland friska ungdomar, från tidiga tonår och uppåt. Hur har barn och ungdomar råd att köpa cigaretter? Vem förser dem med "tobakspengar"?
Där står att Ica Maxi-butikerna eventuellt ska sluta sälja tobaksvaror, men samtidigt önskar de mest av allt att få sälja mer alkoholdrycker i sina butiker. En livsmedelshandlare i Skåne har försökt och blivit riksbekant.
Utredningen skall leda till åtgärder som minskar tobaksrökning bland unga och hindrar debuten. Man vill skärpa kontrollen vid köp (minderåriga).
En svår nöt att knäcka. (lnköpskontroller visar, att det förekommer försäljning av folköl till minderåriga när man gör besök i butiker och kiosker och beställer öl på restauranger.
I artikeln står vidare: "Det måste generellt bli svårare att få tag i tobak - för tillgänglighet och pris är viktiga faktorer". Detta är ingen nyhet, det är vad nykterhetsrörelsen sagt sedan 1850-talet, gång på gång i alkoholdebatten. Varje steg mot en ökad tillgånglighet medför stora risker. Vi har fördubblat vår alkoholkonsumtion på ett par decennier, men konsekvenserna av det har inte blivit uppenbara ännu, men de kommer, på samma sätt som tobakens, i efterskott. 2009 förekommer alkoholpropaganda i alla medier:"10-12-åringar lär sig’"vinprovning" av Carl-Jan Granqvist (barnprogram), Go kväll, Meny i P1 och så alla såpor och alla andra program där alkohol dricks och uppmärksammas. Alkoholfria alternativ saknas nästan alltid i matlagningsprogram. Lyssnare, tittare gapar och sväljer. Vad skulle hända om programledaren i "Wild kids" hade en cigarett i munnen? Om det bolmades vid "Go kvälls" middagsbord? Skulle det bli tittarstorm?
På 1950-talet rökte de flesta filmstjärnorna framför kameran. Filmbolaget fick visst fria cigaretter av Tobaksbolaget/monopolet. Nu dricker man alkohol i stället. En TV-såpa spelades in på en vingård. Ska vi lära oss att alkohol ofarligt och tobak livsfarligt? Båda är livsfarliga och livsförkortande och kostar samhället stora pengar. Alkoholen som dödsorsak är mycket vanligare än vi tror, beroende på sammanblandning med andra dödsorsaker. Alkoholens roll vid vid våldsbrott och olyckor är välkänd, men av dem som dör "på sotesängen" slinker de flesta igenom utan "alkoholskador" i attesten, till men för statistiken.

Vi betalar sjukskrivningar, behandlingar och pensioner med våra skattepengar. Det har vi råd med, vi är rika! När statsministern gjorde studiebesök vid Maria Pol. i Stockholm uttalade han sig om "droger", han sa aldrig alkohol. Som alla andra brukare av alkohol ville han inte ta ordet i sin mun.
När vi blir sjuka ska "samhället" ta hand om oss. Den skatt vi betalar när vi köper tobak och alkohol är en droppe i havet. Swedish Match. Bryggarföreningen och Vin & Sprit struntar i oss!
Läs mer om