När man satsar bör insatsen stå i relation till vinsten – gäller det den utökade kalkbrytningen i Klintebys 1:4?
Står brytningen i relation till vad samhället och boende kommer att kunna tjäna på den? Är störningarna i proportion till vinsten för kringboende och samhället?
Ansökan handlar om en utökad brytning under 30-40 år, något som kommer att påverka omgivningarna och miljön för de barn som föds nu och deras barn. Ett kalkbrott som kommer att bli lika stort som hela Klintehamns samhälle!
Vad har vi att vinna på att tillstånd ges? Kommer det att ge ökade skatteintäkter som förbättrar sjukvård eller skola? Kommer det att bidra till att fler affärer eller företag söker sig till Klintehamn? Hur många av det tiotal utlovade jobben kommer att gå till någon arbetslös i närheten? Säkert något enstaka, vilket är bra men står det i proportion till ingreppet i vår natur som aldrig kan återställas till sitt ursprungsskick?
Med 200 transporter varje dag mellan 06.00-22.00 måste alla förstå att trafiksituationen i och runt samhället kommer att påverkas. Förutom buller, damm och vibrationer kommer intensiteten i transporter att störa, inte bara de som bor närmast eller längs vägen. De flesta hus kring brottet och transportvägen är byggda med murar av lagd kalksten, en teknik som har hållit i många hundra år, men som kommer att utsättas för starka vibrationer. Är Klintehamn betjänt av att vi får ett antal obeboeliga hus runt Klinteberget? Hus som ligger för nära vägen med moderna mått, men som våra förfäder byggt nära varandra för att skapa en gemenskap. En gemenskap vi behöver nu när våra bostäder riskerar att kraftigt påverkas av vibrationer, damm och buller.
Brytningen har stora risker och många obesvarade frågor bland annat kring påverkan på vattentillgången. Kan vi vara säkra på att inte vattentillgången för Klintehamns samhälle påverkas vid sprängningar och brytning? Är vinsten värd den insatsen?
Gotland borde satsa på att vara en föregångare i hållbar produktion, satsa på skogsindustri, jordbruk och turism där ön har goda förutsättningar och som inte förstör vår natur på ett irreparabelt sätt. Områden där hamnen i Klintehamn kan utgöra ett viktigt nav.
Är våra barns framtida miljö värd att offras för ett privat företags vinster? Vinster som bara i väldigt begränsad omfattning kommer att komma Gotland del?
Kan vi svara ja på den frågan är det ok, annars måste vi och våra folkvalda politiker agera mot SMA Minerals ansökan om utökad brytning!