Replik på ”Upphandling av livsmedel” (1/8) och ”Övervägande svenskt” (9/8).
Det är foderbrist i hela Sverige och Europa. Det är slaktkö till vecka 25, 2019 på nöt på Gotland.
Staten går in med 400 miljoner till ekonomisk hjälp för att köpa foder till djuren.
Stödet utgör 375 kronor per djur över 1 år enligt förslag. Lika många djur under 1 år får ingenting. Stödet är max 150 000 kronor per gård.
Vad räcker då 375 kronor till? En halv ensilagebal en vecka till en ko. Jordbruksverket uppskattar grovfoderbrist i hela landet. Behovet är 150 långtradare med foder om dagen i Sverige.
Coop Gotland ska sluta sälja importera kött. Det minskar behovet av grovfoder. Hoppas alla i detaljhandeln följer efter.
I en insändare i GT den 9 augusti från Region Gotland så var det positivt att se att dom tar hänsyn till läget i köttbranschen i sina upphandlingar.
Stora problemet är väl krog- och restaurangbranschen med sina inköp. Grossister som säljer till kommuner, storkök och restauranger där deras sortiment är till stor del utländskt.
Lunchblad från en aktör vecka 31 – 35 är 100 procent utländskt nötkött. Prisbilden är inte så att det är så mycket billigare. Detaljer som annonseras i deras färskvaroblad som biff, entrecote från Australien och USA har i stort sett samma pris som från Sverige.
Efter egna studier på köttgårdar och slakterier i Sydamerika, USA, Australien med flera länder är det skrämmande att se hur köttet skönmålas i reklam.
Med största sannolikhet är allt kött från Sydamerika inklusive Irland religiöst slaktat (halal och koscher) vilket är förbjudet i Sverige med de metoderna.
Religiösa kulturer kräver detta för de köper enbart kokköttet av djuren och stekköttet går bland annat till Europa.
I Sverige har vi bland världens strängaste djurskyddslagar och djurskyddsregler och antibiotikapolicy. Det är stora risker med import av foder. Sjukdomar och andra kvalitetsproblem kan föras in. Det pratas om import av foder från bland annat Canada.
Vi i Norden har bland de friskaste djuren i världen med minst sjukdomar. Minst vaccinationer mot olika sjukdomar mycket beroende av klimat och miljö. Detta har konstaterats på mina resor. Hormonbehandling tillåts i många länder.
Bönderna behöver sälja så mycket svenskt kött som de kan för att överleva situationen om konsumenter vill ha svenskt kött i framtiden.
Problemen är om utslagningen av bönder och utslaktning av djur blir för stor för då blir det problem om några år. Många nystartade unga som satsat för framtiden i näringen har det extra svårt.
Ekonomin är väldigt ansträngd redan nu för många. Sverige har under 50 procent självförsörjningsgrad på nötkött.
Ska vi leva med ifrågasatt kött från utlandet framöver när det finns annat?
Vill vi ha ett öppet levande landskap med bärkraftigt lantbruk i framtiden?
Hoppas att alla ser allvaret i situationen som uppstått i hela Sverige av torka och att vi köper så mycket svenskt som möjligt för att näringen ska överleva.
Jag har varit med länge i näringen men aldrig upplevt något liknande förut.