Alla är inte veganer eller vegetarianer

Ska vi inte ha ett öppet odlingslandskap med biologisk mångfald? Det frågar sig insändarskribenten i en replik på en insändare om köttätandets inverkan på klimatet.

Ska vi inte ha ett öppet odlingslandskap med biologisk mångfald? Det frågar sig insändarskribenten i en replik på en insändare om köttätandets inverkan på klimatet.

Foto: Stefan Gustavsson / SvD / SCANPIX

Gotland2018-09-16 16:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Ann-Sofi Holmberg, ”Inget kött – för klimatet” GT 8 september.

Befolkningen i Sverige är inte alla veganer eller vegetarianer.

Många vill ha blandkost och äta kött med. Sveriges bönder kan bara tillgodose 40-50 procent av behovet med nötkött. Resten måste importeras. Därtill kommer kött från till exempel gris, kyckling och vilt.

Det är proteinbrist i hela Europa. Du har rätt i att det kommer mycket soja från andra sidan Atlanten, som går till djurfoder.

Men boven som använder soja och övrigt importerat protein, är inte kött- och mjölkdjuren, för våra kossor är vegetarianer och äter gräs och proteinrika grödor som klöver, lusern och örter från våra vallar och betesmarker.

Med det klarar de i stort sett sitt proteinbehov.

Soja i Sverige är ännu på försöksstadiet. Bönor, ärtor och raps med mera används i Sverige för att slippa importera soja.

Sojan ifrågasätts av olika anledningar, men det är ett kapitel för sig.

Biprodukter från nötkreaturen ingår i ett kretslopp och återförs som växtnäring till grödor i odlingar på åker i stället för konstgödsel.

Här på Gotland till exempel som biogas för fordon och uppvärmning. Allt slaktavfall från Gotlands Slagteri går till biogas.

Arla och slakteriet köper gas till sin produktion, i sin strävan att bli fossilfria. Resterna från biogasen bli också växtnäring.

Tänk vilken miljönytta nötkreatur bidrar med.

Du skriver att betesmarker som inte går att odla ska växa igen med buskar och träd för att få ett bättre klimat. Ska vi inte ha ett öppet odlingslandskap med biologisk mångfald?

Betesmarker är ofta naturskyddsområden och rika på fornlämningar, där vill du odla växter för biobränslen och gödning. Förklaring?

Du skriver om djurplågeri. Den hänsyn vi tar för djurens välbefinnande här i Norden, genom vårt djurskyddsprogram, finns ingen annanstans i hela världen.

Det har jag sett på alla mina resor i världens stora producentländer. Jag tror inte att du vill höra och se hur djur behandlas i dessa länder. Det jag har sett med egna ögon. Jag har följt djur från gård till slakteri i flera sydamerikanska länder, där köttet gått till svenska importörer.

Du skriver att vi skulle slippa lyssna på kons rop efter kalven.

Det är väl ett helt naturligt beteende att djur stöter bort sin kalv efter en tid.

Se bara på rådjuren som stöter bort sina kid innan årets kid ska födas.

Köp svenskt nötkött för miljön och djuromsorgen.

Läs mer om