Akupunktur – bevisad effekt eller geschäft?

NÅLAR. Klassisk akupunktur har länge stått i konflikt med väletablerad vetenskap

NÅLAR. Klassisk akupunktur har länge stått i konflikt med väletablerad vetenskap

Foto: Poppe, Cornelius

Gotland2017-09-24 16:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den urgamla kinesiska metoden akupunktur behandlar sjukdom eller ger smärtlindring genom att applicera nålar på specifika punkter på kroppen.

Klassisk akupunktur har länge stått i konflikt med väletablerad vetenskap och kända experimentella resultat och har därför ansetts vara ett exempel på pseudovetenskap.

I vissa studier har positiva resultat påvisats, men det är omstritt om placeboeffekten (”sockerpiller-effekten”) kan uteslutas.

Slutsatsen i en övergripande så kallad metastudie 2006 (innefattande flera stora studier) var att ”Dessa systematiska studier visar inga övertygande bevis att akupunktur fungerar vid någon medicinskt indikation”.

Vid en nyligen genomförd stor internationell undersökning i Tyskland, omfattande 6 700 patienter från bland annat Sverige, Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrike och Brasilien, kom man fram till att akupunktur tycks hjälpa vid spänningshuvudvärk och migrän, men att effekten inte har med akupunkturen i sig att göra. Undersökningen visar att det spelar ingen roll var nålarna sätts på kroppen eller om falska akupunkturnålar används.

Resultatet blev ungefär detsamma för både falsk och äkta behandling. Det mesta tyder på att resultaten helt beror på placeboeffekten. Det stora problemet är av etisk natur: många ”akupunktörer” bedriver kommersiell verksamhet och erbjuder behandling av allsköns åkommor utan vetenskaplig grund till hög kostnad för patienterna.

Människor känner sig säkert väl omhändertagna och är nöjda men misstankar om kvacksalveri är välgrundade.

Läs mer om