Aktivister i Ojnareskogen har vid upprepade tillfällen kommit med falska påståenden, de har också utfört olagliga aktioner mot verksamheten. Ett 50-tal personer, såväl vuxna som barn har tagit sig in på området och upprepade gånger försökt stoppa arbetarna att göra sitt jobb.
Att beträda industrimark under avverkning är inte bara olagligt det är förenat med livsfara. Föräldrar som tagit med sina barn utsätter medvetet sina egna barn för livsfara i "syftets" namn. Fältbiologerna sa sig ha hittat miljöfarligt oljespill, ett påstående som efter provtagning visade sig sakna grund.
Aktivister har försökt att beskylla, anklaga, och sia om riktigt vridna framtid scenarion, "spränga Fårö", brist på fantasi lider de inte direkt av. Dessa påståenden är kraftigt överdrivna. Nordkalk har genomgått ett omfattande kontrollprogram som utarbetats tillsammans med några av landets främsta experter på området. Miljöaspekterna har prövats och det har kommit fram till att det inte föreligger något hot mot exempelvis vattnet.
Det går att bedriva kalkbrytning och värna om naturen och miljö samtidigt. Vi får inte glömma att Nordkalk inte kan ta sten var som helst, det handlar om stenens kvalitet om var den kan brytas. Den gotländska kalken gör även underverk i naturen, den används i rening av sjöar, jordförbättring, foder till djuren, trädgård, papper med mera. Kalkbrytning har skett på Gotland i över 400 år och utgör en av öns basnäringar. Nordkalk investerar över 600 miljoner kronor i den nya täkten på Gotland. Kommunen får 1,5 miljoner kronor i månaden i skatteintäkter av Nordkalks anställda, 40 miljoner i löner som annars skulle förbrukas på ön som kanske försvinner i en redan hårt utsatt kommun.
Som om det inte vore tillräckligt har Nordkalk erbjudit kommunen en viss summa pengar extra per uttaget ton, det är pengar som ska bygga Gotlands framtid. Vid en närmare beräkning så är det cirka 600 arbetare som berörs direkt eller indirekt av Cementa och Nordkalk. De flesta av dessa har en partner då är vi uppe i närmare 1 000 personer som berörs, liksom skola, barnomsorg, affärer och företag som Cementa med flera, listan kan göras lång.
Den här processen har pågått i sju år, en process som varit psykiskt påfrestande för arbetarna och deras anhöriga, en kamp om Gotland och dess framtid. Nu måste domen respekteras och de protestaktioner som arbetarna fått utstå få ett slut.
Här på Gotland behöver vi alla ha en ökad insikt om företagens betydelse. Att utveckla näringslivet på ön gör man inte genom att skapa en företagarovänlig inställning som länsstyrelsen, aktivister med flera gjort de senaste veckorna.
Enligt Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet rasade Gotland detta år till plats 243 av 290, om aktivister med flera i spetsen får fortsätta, rasar vi säkert till plats 290. Varför inte lyfta fram det värdefulla i att det finns företag som är villiga att investera i Gotland och samtidigt värna om naturen?