Region Gotland har gett 257 näringsställen tillstånd att servera alkohol i sommar. För restauranger runt om på ön må det vara så att med dagens alkoholnorm är ett serveringstillstånd kan kännas nödvändigt för att många vill ha dessa drycker till maten. Det är dock ändå anmärkningsvärt att man från Regionens håll dels så frikostigt har gett tillstånd i en så pass stor omfattning, men framför allt finns det vissa av dessa som ger en allvarlig fundering kring hur man har tänkt. Att på vissa av våra populäraste stränder, bland barn och andra strandbesökare få servera alkohol är helt uppåt väggarna!
Flera av dessa serveringsställen har endast ett provisoriskt rep hängande för att avskilja badande barnfamiljer från alkoholservering.
Hur kan detta vara förenligt med folkhälsa när vi vet hur drunkningsstatisktiken ser ut och vilken påverkan som alkohol har på denna?
Serveringstillstånd ska ges på folkhälsomässiga grunder och inte på näringslivsmässiga vilket borde få Regionen att inte ge tillstånd till dessa ställen, samt att fundera på hur många tillstånd som behövs på denna ö.
Då vi vet att en ökad alkoholkonsumtion ger ökat våld, och på Gotland ser vi detta väldigt tydligt under sommaren.
En viktig faktor för alkoholkonsumtionen är tillgänglighet så Regionen borde ta sitt ansvar och istället för att öka, så behöver man försöka begränsa antalet tillstånd.