Stoppa besparingarna på Gotlands Folkhögskola

Elever vid fotolinjen på Hemse folkhögskola protesterar mot de föreslagna besparingarna på Gotlands folkhögskola.

Elever vid fotolinjen på Hemse folkhögskola protesterar mot de föreslagna besparingarna på Gotlands folkhögskola.

Foto: Leif R Jansson / TT

Folkhögskola2019-11-20 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den politiska majoriteten på Gotland vill lägga besparingar på Gotlands Folkhögskola på minst 3,5 miljoner kronor.

Vår folkhögskola finns på två ställen –  Hemse och Fårösund, som är typisk landsort där skolan bidrar med arbeten, kunskap och utveckling. 

Som vi deltagare förstått det skapade folkhögskolan dessutom nya arbetsplatser, lokaler och utveckling efter att militären till stora delar lämnat ön –  landsorten fick en ny chans! 

Till skolan kommer vi deltagare från Gotland eller hela landet som får nya chanser att klara grund- och gymnasieskolan, studera kurser som ger oss chans till fortsatta studier eller jobb.

Tycker majoriteten i politiken att vi inte är värda att satsa på, är det inget värt att vi får chansen att klara utbildning, att få studera intressanta ämnen, få chansen till fortsatta studier eller jobb istället för arbetslöshet?

När det gäller oss som kommer utifrån, har Gotlands Folkhögskola varit så intressant och så attraktiv att vi valt att flytta hit i konkurrens med massa andra alternativ –  Gotlands Folkhögskola sticker ut och syns långt utanför ön –  annars skulle vi aldrig vara här.

Folkhögskolan är dessutom inte vilken utbildning som helst tack vare att man jobbar med sin pedagogik, sitt demokratiuppdrag och kulturfrågor så ser skolan alla deltagare och ger oss alla en chans till både utbildning, men också bildning kring tull exempel demokrati.

Tycker inte den politiska majoriteten att det i tider av just hot mot demokratin, är värt att satsa på en utbildnings- och bildningsform som ger tydliga resultat?
Vi trivs här, vi ser att skolan har betydelse för två orter på landsbygden, vi ser att det ger jobb, utveckling och skapar intresse för inflyttning.

Många av oss som kommit hit utifrån stannar dessutom kvar på Gotland –  tala om attraktionskraft.

Med skolan framstår Gotland som ett centrum för inte minst film, foto, musik och textila utbildningar – det lockar folk!

Här blir vi sedda, känner oss hemma, här utvecklas vi och får kraft att gå vidare i livet!

Den politiska ledningen måste ändra beslutet och inte attackera folkhögskolan som bidrar med så mycket på Gotland. Alla vi som ser detta måste hjälpas åt att protestera för deltagarnas skull, landsortens skull och hela Gotlands utveckling.

Ge er inte på oss deltagare och kommande deltagare och låt inte besparingar drabba demokrati, jobb eller intresset för Gotlands landsbygd som bostadsalternativ!