Förlorad Livskraft en stor förlust

Folkhögskola2019-12-05 11:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Livskraft gav mig ett ögonblick av vad det är att vara en människa. Jag såg vad jag är” (Deltagare på Livskraft)
I maj 2020 avslutas kursen Livskraft på grund av de kraftiga besparingar som lagts på Gotlands folkhögskola. En kurs som handlar om att hitta nya vägar i sitt liv.
De som sökt till oss har varit i en livssituation där man av olika anledningar kört fast och vill ha en förändring. Det handlar om människor som jobbat hårt och blivit utbrända, människor som levt länge på sjukersättning eller varit långtidsarbetslösa, somliga har haft sociala svårigheter medan andra bara velat ta en paus från arbetet under en period för att hitta tillbaka till lusten i livet. Alla är motiverade att söka sig vidare i sitt liv. I varje grupp vi haft har deltagare med väldigt olika bakgrund mötts och delat erfarenheter med varandra. Just detta har varit grunden för den dynamik man upplever på Livskraft.


Vi har sett hur personer stärkt sin självkänsla, fått livslust, upptäckt sin egen kreativitet och gått vidare i nya riktningar.
Livskrafts dagar är fyllda av kreativitet, skapande och utmaningar. Vi arbetar i grupp så gott som hela tiden. Det skapar trygghet, vänskap och utmaningar. I detta börjar man se nya sidor av sig själv genom de berättelser som uppstår – ens egna och andras.
Höstterminen handlar om att landa i gruppen och i sig själv. Vi ser på våra vägar och val i livet. 
Vårterminen handlar om att lätta från kurs och grupp – att se framåt. Vi ställer frågor. Vart är jag på väg? Kan jag se nya möjligheter? Har jag modet att välja något nytt? Vi avslutar med att genom en offentlig utställning berätta om vår resa under ett år.


Vi har sett att så gott som alla efter kursen gått vidare i nya banor, stärkt sin självkänsla. Flera har gått till arbete eller studier. Andra har påbörjat konkreta planer för sina liv.
Arbetsförmedlingen har varit en god samarbetspartner för att komma vidare efter Livskraft.
Samhällsekonomiskt är Livskraft en tillgång med tanke på resultaten. Vi ser kursen som en investering för både individ och samhälle, inte en ensidig kostnad.
Vi hoppas att idén med Livskraft i framtiden återuppstår likt fågel Fenix.
Några citat från deltagare:
”Livskraft är en resa i sig själv. Ner på djupet av sig själv”
”Genom Livskraft fick jag upptäcka min kreativa sida och stärka mitt självförtroende. Jag har nu en stark röst, kan uttrycka mig och kräva att bli hörd”