Tack Gotland för 5 1/2 fantastiska år! När jag kom till ön samtidigt med en vinterstorm fredagen den 13 (!) januari 2012 för att dagen efter göra anställningsintervju i huset i Fole där jag numera bor (cirkeln är sluten!), så undrade jag om det här verkligen var rätt plats för mig...

Men resten är (min) historia… Det har varit en otrolig resa! När jag flyttade hit bodde jag på 20 kvadrat i Bro och körde runt på en långsam moped, även på vintern. Två bilar senare bor jag betydligt större i min tredje bostad här. Och så mycket jag fått vara med om!

Som ny här blev jag elgitarrist i ett rockband; mitt första på nästan 10 år. Minst tre band har det blivit genom åren. Mest känt blev det ”episkopala dansbandet” Sven-Bernhardz. Ja, så kan det gå.

Här tog jag körkort, och parallellt med jobbet gick jag hela min kantorsutbildning. Efter det hade jag glädjen att vid sidan av vara lärare på Gotlands Tonsättarskola i två år, nära min passion: komposition. Jag har som musiker gjort cirka 60 konserter, bland annat med de talanger jag lärt känna: bandet Insulated/Nesofile, Annica Y, Malin M, Emilio E, Ann R, Fredrik L, Sheriff N med flera.

En av alla höjdpunkter var turnén med egna kompositioner i min genre Flow. Moneybrother har jag spelat med och Pugh har jag delat en konsert med. Jag har spelat i tre underbara, alltför få år med Gospelkören Gudskelov. Oumbärligt för min nästa tjänst på Orust! Tack för min ordinarie – men aldrig ordinära! – första fasta tjänst som kantor i Väskinde församling, i all sin rikedom! Till exempel långt över 500 gudstjänster av olika slag i bland annat alla våra 25 kyrkor i Norra Gotlands Pastorat. Jag har mött härliga människor i alla åldrar.

Tvärtemot förvarningar om gutarna finns en stolthet som också är inbjudande, ett av många bra exempel är Bäl. Be like Bäl! Många älskade kollegor, jag vill särskilt nämna min präst Jens Peterson. Kommer jag få uppleva ett så gott samarbete igen?

Om marknadsföringen av Gotland som en lugn, vacker oas för stressade fastlänningar motsvarat dessa år hade jag inte trivts. Precis som i ett förhållande kan skönhet spela in i början, men i valet av livspartner är det livet som räknas. Och trots att jag verkligen haft ett svårslaget liv här, så blev inte Gotland min livskamrat, men jag är ganska säker på att hon blir min särbo! Herren själv mig sänder vidare till fjärran stränder. En annan ö kallar. Jag skickar med en inbjudan till Bohuslän!

Tack Gotland, min längtan!