Äldre saknar bostäder att flytta till

Fastighets- & byggnadsindustri2019-09-23 13:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gotlands PRO-distrikt består av 13 föreningar, 11 belägna på den gotländska landsbygden och 2 i Visby. Distriktet har drygt 2000 medlemmar. När yngre i stor utsträckning lämnat landsbygden för studier och jobb, har äldre blivit kvar i sin hemort. De flesta för att dom vill det, man trivs och värdesätter en fin och lugn miljö. De lokala föreningarna på landsbygden har oftast gemensamma mötesplatser och därmed ett utbud av kultur och folkbildning. Grunden för de äldres trygghet är oftast det egna hemmet, den egna bostaden och gemenskapen med grannar och bekanta. Så är det för dom flesta av oss. 


Det ”stora hotet” är när allt fler krämpor gör sig påminda och man inte längre orkar med sin villa och trädgård, eller har en svårskött lägenhet där stora förbättringar skulle behövas. På landsbygden har det på årtionden hitintills inte byggts nya hyreslägenheter, med något undantag. PRO-distriktet får ofta höra från medlemmarna att alternativet är köpa en bostadsrätt i Visby, till kostnader som vida överstiger summan vad en husförsäljning kan inbringa. Till en hyresrätt är kötiden 10-15 år. Ett orealistiskt alternativ för de flesta. Dagens höga kostnader för en ny lämplig bostadsrätt är ett reellt hinder att flytta, även efter ett förbättrat bostadstillägg. Många är ensamstående kvinnor, ofta med låga pensioner. 
 

Under försommaren i år kontaktade PRO:s bostadspolitiska grupp våra föreningar i de sju större tätorterna, Hemse, Slite, Fårösund, Klintehamn, Burgsvik, Stånga och Lärbro. Vi ställde tre frågor. 
Fråga 1. ”Har du vetskap om äldre som skulle vilja bo kvar på orten, men saknar möjlighet att flytta till en hyreslägenhet, och därmed känt sig ”tvingad” att köpa en bostadsrätt i Visby?” Svar: 4 föreningar har kännedom om att boende saknat ett lämpligt alternativ och därför fått köpa en bostadsrätt i Visby.
Fråga 2. ”När byggdes det senast en hyreslägenhet på din hemort?”. Svar: mitten av 70-talet, 1983 eller 1984, 2008 med 9 lägenheter, 1985-90, mitten av 80-talet, 2 föreningar har inte svarat. 
Fråga 3. ”Finns det lokaler på din ort som står tomma och efter en ombyggnad skulle kunna omvandlas till lägenheter”? Svar: 5 föreningar anser att det finns sådana lämpliga lokaler. 
 

Våra äldre gotlänningar riskerar hamna i en ohållbar bostadssituation. Ansvaret för bostadsförsörjningen är ett av Region Gotlands viktigaste uppdrag, och ett lagstadgat ansvar.