Lokala elproblem måste åtgärdas

Elnät2019-10-24 18:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare i oktober besökte vi företaget Cementa på Gotland. Cementa står för 60 procent av hela Sveriges produktion av cement och är en viktig aktör för Gotlands och hela Sveriges tillväxt. Företaget har dock drabbats hårt av elavbrott under året på grund av att det inte finns tillräckligt med el. Det har lett till förluster i mångmiljonklassen.   

Stora elproblem uppenbarar sig inte bara på Gotland, utan gör sig även påminda runt om i hela landet. Företag i bland annat Skåne kan inte investera som de vill för att elsystemet inte räcker till. Andra företag som Cementa drabbas av stora kostnader för återkommande elavbrott.

Problemen på Gotland måste lösas. Elavbrotten påverkar både människors och företags vardag, och det är något vi inte kan acceptera. Moderaterna driver därför på för att en tredje kabel från fastlandet till ön ska förverkligas så fort som möjligt. Svenska Kraftnät avbröt planerna 2017 för en sådan förbindelse och regeringen har inte gett besked om planera ska återupptas. 

Vi måste samtidigt göra mer för att säkra tillgången till el på Gotland och i hela Sverige. Därför har Moderaterna presenterat en handlingsplan för att lösa elproblemen. Vi måste vända på varenda sten för att säkra tillgången till el för att företag kan investera och att Sveriges konkurrenskraft och tillväxt kan stärkas. 

Moderaterna vill se över ytterligare möjligheter till reservkraft genom att låta Svenska Kraftnät upphandla reservkraft när de tillgängliga resurserna inte räcker till och dra tillbaka den skadliga kraftvärmeskatten som slagit hårt mot regionernas tillväxt. 

Vi måste också lösa överföringsproblemen i elnäten där vi idag ser vi stora problem, inte minst på Gotland. Elnäten måste byggas ut och det måste vara enklare genom till exempel snabbare tillståndsprocesser. 

Att säkerställa en långsiktig elförsörjning är också en prioriterad åtgärd. För att möta det ökade behovet av el – och samtidigt klara klimatomställningen – måste mer fossilfri el produceras. Sverige måste därför värna och utveckla kärnkraften för att på lång sikt kunna ha en leveranssäker och klimatvänlig elproduktion. Moderaterna kommer oförtrutet fortsätta arbeta för att lösa Sveriges och Gotlands elproblem och värna tillväxt och jobb i hela Sverige.