Om du vill få avsmak för skinka

Djuruppfödning2019-11-26 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har skrivits mycket nu om vilket lidande det innebär för grisarna när de bedövas innan de ska hängas upp och få halsen avskuren. De bedövas med koldioxid genom att fösas  in i ett utrymme och när gasen släpps på kämpar grisarna för sina liv för att undkomma gasen som är väldigt plågsam. En minut är lång tid när man plågas och har dödsångest. Det händer också att grisen fortfarande är vid medvetande när den hängs upp och får halsen uppskuren.T o m när den sänks ner i skållkaret kan den ibland fortfarande leva! Är en liten skinkbit värd att så mycket lidande åsamkas en oskyldig, kännande individ? Numera finns det växtbaserade alternativ som är nog så goda ersättare till delar från plågade djur.

Du som ännu inte bestämt om du ska avstå från skinkan på julbordet, gå in på SVT Play och titta på Svenska Nyheter avsnitt 9 säsong 4. 18 minuter in i programmet kan du se reportage om grisar. Kanske kan du få lite vägledning om hur du ska välja.

När du sett reportaget kanske du också bättre förstår varför vi som kämpar för djuren blir så förtvivlade och försöker få andra att förstå vilket lidande som ligger bakom skinkan på julbordet och därför välja bort den. Låt julen bli en fridsam helg för alla!