SD bluffar om sitt stöd till kommunerna

Budget2019-10-29 17:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna skriver i insändare hur de i sin budget väljer att prioritera kommunerna. Det hade varit bra om det varit sant. Sanningen är ju den att vad Sverigedemokraterna ger med ena handen, tar man med den andra. Mest sannolikt tar man dessutom rejält mer än vad man skjuter till.
För vad Sverigedemokraterna inte vill berätta är att de genom att skära kraftigt i flera statliga ersättningar inte bara försämrar vardagen för samhällets mest utsatta. Man skickar också notan till kommunerna.

Det stämmer att Sverigedemokraterna för nästa år vill skjuta till 5 miljarder till landets kommuner och regioner. Det stämmer också att man vill minska ersättningen till kommunerna för flyktingmottagning med 4,2 miljarder. Man vill även ta bort hela etableringsersättningen till nyanlända på 2,4 miljarder kronor. En kostnad man lämpar över direkt till kommunsektorn. Vidare föreslår man en halvering av statens arbetsmarknadspolitiska åtgärder för nystartsjobb, etableringsjobb och stöd till yrkesintroduktionsanställningar. Sverigedemokraterna minskar också det generella anslaget till arbetsmarknadspolitiska program med 4,4 miljarder och skickar notan till landets kommuner. Arbetsförmedlingen ges ytterligare nedskärning på 1,2 miljarder vilket lägger ökat tryck på kommuner och regioner att bygga egna lösningar alternativt betala försörjningsstöd.

Sverigedemokraterna bluffar. Med kirurgisk precision ger man sig på samhällets svagaste och ökar kommunernas åtagande och därmed kostnad. Att Sverigedemokraterna på ön i våras röstade för stora nedskärningar i välfärden och valde att inte prioritera och satsa på samhällets svagaste stärker inte partiets sent påkomna vurm för välfärden. Sverigedemokraterna är ett lackmuspapper som ändrar färg och åsikt beroende på hur vindarna blåser.

Vi Socialdemokrater på Gotland sticker inte under stol med att vi velat se större satsningar på landets kommuner och regioner. Men med Sverigedemokraternas politik och budget hade vi fått se stora svårigheter att finansiera välfärden, att rekrytera personal till våra verksamheter och vi hade sett både landet och Gotland klyvas itu. Vi kämpar för ett starkt samhälle som håller ihop. Detta genom konkreta politiska reformer och inte genom trolleritrick och fina rubriker.