Skönt att eleverna vid Hemse folkhögskola säger ifrån och ordnar ett upprop för sin skolkamrat Amer Marzouq (GT 9 mars). Han är statslös. Ändå beslutar Migrationsverket att han ska utvisas. Men vart? På det finns inget svar eftersom han är statslös. Inget land vill ta emot honom.

Sverige har undertecknat två internationella konventioner till skydd för statslösa, en från 1954 och en från 1961. Det är åtaganden som man inte kan springa ifrån. Sverige är skyldigt att skydda statslösa, som befinner sig i vårt land. Eleverna vid Hemse folkhögskola har begripit. Dags också för Migrationsverket att göra det.

Amer Marzouq kom hit som flykting för tre och ett halvt år sedan. Han talar svenska. När skolan har uppehåll jobbar han, tjänar pengar och betalar skatt. Han är välintegrerad. Det vi behöver på Gotland mer än något annat är unga människor som kan bidra till att bygga vårt samhälle och vår välfärd.

Det enda rimliga är att ge de flyktingarna som kom hösten 2015 asyl. Det är inte deras fel att asylutredningarna harvat på år efter år. De har levt länge nog i ovisshet. De och vi har allt att vinna på att de äntligen får möjlighet att påbörja sina liv här på riktigt.