Fallet med generalmajor Anders Brännström har nu tagit en närmast absurd vändning. När man från den högsta försvarsledningen säkert förstod att man låg på gränsen till att bryta mot yttrandefriheten, tillvitas nu Brännström i stället att han är en säkerhetsrisk, eftersom han vi ett tillfälle för tre år sedan druckit lite för mycket och uppenbarligt felaktigt anklagats för otillbörligt närmande.

Att detta var känt, när Brännström utnämndes till den befattning han nästan omedelbart fråntogs, står klar. Då ansågs det inte tala mot honom. Nu passar det att i efterhand ta fram det hela.

Om det inte gällde en persons heder och yrkesmässiga framtid skulle det bara väcka löje. Nu ter det sig som ett tecken på något som nästan liknar korruption. Förresten, hur många säkerhetsrisker finns det inte i försvaret om man ska ta alkoholkonsumtion som ett kriterium? Det vet var och en som någon gång varit med om hur det kan gå till i militära sammanhang.

Det är uppenbart att försvaret har problem – inte bara ekonomiska. Brännström är nog i själva verket ett hot mot mindre begåvade och mindre uppriktiga personer.