När kan färjorna börja köras på biogas?

"Kan vi som passagerare och gotlänningar vara säkra på att Gotlandsfärjorna inte drivs med gas från fracking?".

"Kan vi som passagerare och gotlänningar vara säkra på att Gotlandsfärjorna inte drivs med gas från fracking?".

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Biobränslen2019-12-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till Destination Gotland.

För en månad sedan skickade jag följande frågor till Destination Gotland, men jag har fortfarande inte fått något annat svar än ett automatiskt mejl där det stod att jag ska få svar ”i turordning”. 

Eftersom jag tror att fler än jag har intresse av de här frågorna, skickar jag det som ett öppet brev istället. Mitt mejl ordagrant: 

Hej!

Jag har ett par frågor angående Destination Gotlands gasfärjor, Visborg och den kommande Thjelvar. Dessa drivs ju med flytande fossilgas (LNG), och det har sagts att det i nuläget finns möjlighet till inblandning av upp till 5 procent biogas.

* Hur ser det ut med biogasinblandningen –  blandas biogas in i bränslet redan nu? Om inte, när planeras det att börja?

* Varifrån kommer den LNG som används i färjorna? Går det att veta i vilket land gasen utvunnits?

* En särskilt uppmärksammat miljödålig metod för att utvinna fossilgas är ju så kallad fracking (hydraulisk spräckning). Kan vi som passagerare och gotlänningar vara säkra på att Gotlandsfärjorna inte drivs med gas från fracking?

* LNG-färjorna har lanserats som ett steg till att kunna driva färjorna helt på biogas. Vad är det för tidsplan tills färjorna går på 100 procent förnybart bränsle? Vad finns det för hinder eller utmaningar på vägen till 100 procent förnybart bränsle i Gotlandstrafiken?