Vindkraftsutbyggnad hotar Gotlands unika värden

Lars Thomsson presenterar artikel efter artikel till vindkraftens lov.

Massiv utbyggnad är storskalig vindkraft är ett hot mot Gotland, anser skribenten.

Massiv utbyggnad är storskalig vindkraft är ett hot mot Gotland, anser skribenten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2024-08-09 13:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han avfärdar alla motargument och skriver att ”jag ser vindkraften och solkraften runt och på Gotland, som en enorm språngbräda för en grön utveckling för vår älskade ö” (GA 6 augusti). Utbyggnad av vindkraft i stor skala tycks vara en orubblig förutsättning. 

Det gäller dock att inte bara okritiskt se en aspekt i utvecklingen utan också att förstå och väga in negativa effekter. Många yttranden från både organisationer och enskilda, under den demokratiska processen för Översiktsplan 2024, är starkt kritiska till den ensidiga inriktningen att prioritera vindkraft före andra vitala intressen. Kraftfulla sakkunniga yttranden har inkommit från Svenska byggnadsvårdsföreningen, Naturskyddsföreningen Gotland, Gotlands Ornitologiska Förening och företrädare för besöksnäringen. 

I yttrandena framhålls den närmast förödande effekten för Gotlands småskaliga landskapsmosaik med dess världsunika medeltida kyrkomiljöer som kommer att förvanskas av kraftverkstorn, sex gånger så höga som kyrktornen.  Landskapet skulle styckas sönder av enorma industriområden med stora betongfundament och breda vägar. Upplevelsevärdet skulle raseras av vindsnurror som syns milsvitt, både på ön och som fransar vid havshorisonten. 

En storskalig utbyggnad av landbaserad vindkraft bedöms inte vara möjlig enligt gällande lagar och rättspraxis, med hänsyn till bland annat förekomsten av skyddade arter. En utbyggnad inom flera utpekade områden till havs bedöms inte heller vara möjlig på grund av hotet mot sträckande, födosökande och övervintrande fåglar och andra skyddade arter, exempelvis östersjötumlare.

Människor som bor i närheten av föreslagna projekt, som Mästermyr, Lojsta-Ljugarn och Stjups, uttrycker stor oro för försämring av sina livsmiljöer och har framfört stark kritik mot projekten. Fridfulla landsbygdsmiljöer skulle förändras till industriområden med buller, infraljud och ljusstörningar med bland annat sjunkande fastighetsvärden som följd. 

Förhoppningen är att den kraftiga kritiken av förslaget till översiktsplan kommer att beaktas och att inte planprocessen bara blir ett ”spel för gallerierna”. Ett genomförande av planens gigantiska satsning på vindindustri skulle betyda att Gotlands varumärke för kulturarv, värdefull natur, rekreation och turism snabbt skulle raseras, ett varumärke som byggts upp under lång tid för ”vår älskade ö”.