Vindkraftens hot mot Gotlands naturarv och ekonomi

Runt 1500 vindkraftverk planeras i närheten av Gotland.

Havsbaserad vindkraft.

Havsbaserad vindkraft.

Foto: TT

Insändare2024-07-11 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lars Thomsson tror att många av projekten kan bli verklighet. Vad Thomasson är expert i framgår inte tydligt. 

Likt många andra förespråkare inom politiken använder Thomson samma narrativ som vindkraftsindustrin med PR-byrå och stab av konsulter och advokater. 

Oavsett vilket politiskt parti gotlänningarna röstar på så kommer 1500 vindkraftsturbiner att drastiskt förändra både naturen och näringslivet på ön. Allt med vindkraft bygger på politiska beslut fattade vid ett skrivbord i Bryssel. Sverige med sitt välbevarade riksarv, orörda natur och långa kuster ses på kartan som en exploateringsbar resurs för vindindustrin.

Vindkraft är en fråga som är politiskt känslig, och måste lyftas över politiken, men till politikerna. 

Svenska politikers uppgift borde vara att värna om Sveriges riksarv, där Gotlands unika natur borde vara av riksintresse. Gotland är känt för, sin biodiversitet sitt vackra landskap och sin unika natur. På Gotland finns ett kulturhistoriskt arv, grundat på det strategiskt viktiga läget. Gotlands betydelse för rikets säkerhet har inte förändrats sedan Valdemar Atterdag brandskattade Visby. Thomsson menar att försvaret numera säger nej “rutinmässigt.” Jag har högre tankar om vår försvarsmakt. 

Hur de stora havsbaserade vindkraftverken skulle påverka både det visuella och det biologiska landskapet är inte möjligt att föreställa sig. Att de skulle påverka havsströmmarna och det lokala klimatet framgår av en rapport från SMHI. 

Havsbaserad vindkraft är ett experiment vars utgång är högst osäker då inga konsekvensanalyser gjorts och forskning saknas. Att förespråka dessa industriprojekt utan konsekvensanalyser och tillräckligt vetenskapligt underlag är att spela roulette med Sveriges framtid och står i tydlig konflikt med miljöbalkens försiktighetsprincip.

En annan viktig aspekt är vindkraftens negativa inverkan på Gotlands näringsliv, särskilt turismen. Gotland lever till stor del på turismen. Många företagare är beroende av öns särpräglade skönhet och den orörda miljön. En miljö som lockar turister. Hundratals vindkraftverk som blinkar vid horisonten och döda fåglar som flyter i strandskvalpet är nog inte någon turistmagnet. 

Drift och underhåll av vindparkerna kommer visserligen kräva arbetskraft, men tidigare erfarenheter från liknande projekt visar att en stor del av arbetskraften ofta kommer utifrån.

Vi har inte rätt att storskaligt ändra Gotlands närliggande hav till en industrizon för vindkraft. Det är ett fullskaligt experiment med risk för katastrofala konsekvenser.