Skolan måste hålla sitt medborgarkontrakt

Skolans viktigaste uppdrag är att rusta alla eleverna med kunskaper och färdigheter för att kunna leva ett självständigt och ansvarsfullt liv i ett demokratiskt samhälle.

Yxa.

Yxa.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2025-02-11 10:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En väl fungerande skola är avgörande för viljan att bo på en plats. Närhet till skolor och förskolor, framförallt för de lägre åldrarna är också viktigt för var unga familjer väljer att bosätta sig. Det övergripande skolbeslut som togs förra mandatperioden kan ses som ett medborgarkontrakt. Här kan du bosätta dig, och räkna med kontinuitet och kvalitet gällande den kommunala service som en skola innebär.

Naturligtvis måste det sedan finnas en följsamhet när saker ändrar sig – som att befolkningsprognoser sviktar. Men det finns ingen rimlighet i att en verksamhet med en budget på en och en halv miljard agerar blixtsnabbt – och utan att se till konsekvenser, för att spara en miljon som i fallet när förskolan i Eskelhem läggs ner.

Vi kan inte dra några andra slutsatser än att den styrande majoriteten vill visa på handlingskraft med anledning av den pressade ekonomin. Offren har hittills blivit mellanstadiet i Stenkyrka och förskolan i Eskelhem. Detta trots att det i flera utredningar visat sig att de ekonomiska besparingarna av att lägga ner landsbygdsskolor är minimala.

Att lägga ner skolor och förskolor kan inte göras lättvindigt. Att fatta beslut om skolnedläggningar kräver noggrann analys och tydlig, transparent och inlyssnande kommunikation med föräldrar och medborgare. Framförallt behöver man göra sitt yttersta för att hitta andra lösningar innan beslut om nedläggning tas.

När en skola eller förskola försvinner från en mindre ort påverkas hela lokalsamhället. När familjer börjar tveka att bosätta sig där kan det leda till en negativ spiral av utflyttning och minskat underlag för annan service.

Centerpartiet la 2023 en motion i regionfullmäktige med en rad åtgärder för att över tid säkra kvalitet och kontinuitet för skolorna utanför Visby. Den ansågs besvarad, då man ansåg att åtgärder redan pågår. Nu ser vi resultatet av frånvaron av åtgärder. Vilken skola eller förskola står på tur?

Frågan om skolans roll i samhällsutvecklingen är större än kortsiktiga ekonomiska vinster. Det som behövs framöver är transparens i hur beslut fattas, större involvering av lokalsamhället och fokus på hur kvarvarande skolor på Gotlands landsbygder kan stärkas – inte läggas ner.