Vi vill säkerställa tryggheten för Gotlandshem

I en insändare skriver Hyresgästföreningen via Pia Malmros att det finns andra lösningar än försäljningar för att lösa Gotlandshems behov av att finansiera underhållet på sina hyresfastigheter men ger inga konkreta lösningar på hur det skulle gå till.

Hagstigen 2-52, Visby. Gotlandshems lägenheter som säljs. ”Ingen skyller på hyresgästerna. Underhållet har länge eftersatts för att hålla nere hyrorna vilket vi nu får betala ett högt pris för”, skriver företrädare för Socialdemokraterna efter beslutet att sälja lägenheter i allmännyttan.

Hagstigen 2-52, Visby. Gotlandshems lägenheter som säljs. ”Ingen skyller på hyresgästerna. Underhållet har länge eftersatts för att hålla nere hyrorna vilket vi nu får betala ett högt pris för”, skriver företrädare för Socialdemokraterna efter beslutet att sälja lägenheter i allmännyttan.

Foto: Katarina Hedström

Insändare2025-04-19 15:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det stämmer att vi har möjlighet att ändra i det ägardirektiv som styr Gotlandshem men det löser tyvärr inte det stora underhållsbehovet. 

Vi håller med om att Gotlandshem har eftersatt sitt underhåll. Ingen skyller på hyresgästerna. Underhållet har länge eftersatts för att hålla nere hyrorna vilket vi nu får betala ett högt pris för. Nu är det viktigt att vi tar ansvar för Gotlandshem. Vi förstår otryggheten för de hyresgäster som bor i en av de fastigheter som ska säljas. Vi ser dock inte något alternativ då det skulle innebära att vi inte kan underhålla fastigheterna. Vi skulle då se fler bostäder som skulle riskera hamna där Riggen är idag – där rivning var det enda alternativet. Det är inte rimligt att någon hyresgäst ska ha så eftersatt underhåll. Att undvika försäljning kan skapa en situation som i förlängningen drabbar alla hyresgäster och riskerar bolagets långsiktighet.

Pia menar att hyresgästerna kontinuerligt betalat underhåll. Det är delvis sant, men bara för vanligt slitage inne i lägenheter. De stora underhåll vi står inför nu handlar till exempel om stambyte, tak, fasad, fönster och energiförbättrande åtgärder. Sådant får man inte tillbaka via hyran då bruksvärdesprincipen inte medger att hyra tas ut för annat än sådant som direkt förbättrar inne i respektive lägenhet. Här är investeringarna av en helt annan, men nödvändig art, som man inte kan ta betalt för via hyran. 

Pia motsätter sig även en ny bolagsstruktur och hävdar att det skulle öka kostnaderna. Tvärtom är bolagsstrukturen framtagen för att sänka Gotlandshems kostnader. Den nya strukturen innebär flera möjligheter till kostnadseffektivisering, till exempel via sänkta momskostnader. 

Vi upprepar att vi verkligen inte vill sälja. Vårt allmännyttiga bostadsbolag ska alltid finnas och erbjuda hyresrätter både idag och för framtida generationer. Vi måste se verkligheten för vad den är och ta ansvar för en större helhet. På så sätt kan vi säkerställa Gotlandshems framtid och tryggheten för hyresgästerna.