Turismen är en industri

De flesta av oss är turister, även om få vill erkänna det: turister är de där andra, de malplacerade utbölingarna som tar selfies och är i vägen. 

”En äkta turismpolitik behöver främja andra ekonomiska aktiviteter för att spä ut turismens inverkan och säkerställa att den inte förstör de resurser den är beroende av”, skriver Gotlänning och turist.

”En äkta turismpolitik behöver främja andra ekonomiska aktiviteter för att spä ut turismens inverkan och säkerställa att den inte förstör de resurser den är beroende av”, skriver Gotlänning och turist.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Insändare2025-06-05 10:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idén om den fåniga turisten skymmer sikten för vad turism egentligen är.

Under 2024 ägde stora protester mot massturism rum i Europa. På Teneriffa hungerstrejkade aktivister i ett försök att stoppa två stora turismprojekt på ön. I Grekland protesterade arbetare i turistindustrin mot låga löner, långa arbetsdagar och underbemanning. I Rom saboterade den så kallade ”Robin Hood-ligan” incheckningslås vid turistboenden genom att hälla i lim eller slå sönder dem.

På flera håll har myndigheter försökt begränsa AirBnb-uthyrning, infört turistavgifter eller begränsat antalet besökare. Även på Gotland diskuterades massturismen med förslag om att införa en turistavgift.

Ett problem med diskussionen och åtgärderna är att turism beskrivs som ett isolerat problem och inte som det den är: en industri.

Turismen ses ofta som opolitisk. Vi bortser gärna från dess djupt ohållbara påverkan på samhällen och miljö. Turistindustrin tömmer stadskärnor på dess invånare, som tvingas flytta när hotellifieringen driver upp hyrorna. Den står också för en stor del av de globala utsläppen av koldioxid. Utöver de direkta utsläppen har industrin avgörande betydelse för att upprätthålla flygindustri, massbilism och byggindustri.

Om turism verkligen är en industri, så är det nödvändigt med en turismpolitik, precis som industripolitik för andra branscher. Idag fungerar turistavdelningar på regional nivå och turistministerier på nationell nivå främst turismfrämjande, med syfte att locka så många turister som möjligt utan att försöka styra tillströmningen. Region Gotland har ett nära samarbete med turistindustrins lokala lobbyorganisation, Gotlands förenade besöksnäring. Förutom att ge miljonbelopp i bidrag till organisationen samarbetar man nära kring konferenser och kampanjer. Utöver det har Region Gotland också anställda tjänstepersoner med uppgift att gynna ”besöksnäringen”. Ett liknande upplägg för till exempel kalkindustrin hade givetvis varit helt otänkbart – rentav korrupt. Varför gäller inte samma villkor turistindustrin?

Problemet med turistmål är inte att de är turistiga, utan att de blir bara turistiga. Det är monoturism som dödar städer och begraver hela regioner. En äkta turismpolitik behöver främja andra ekonomiska aktiviteter för att spä ut turismens inverkan och säkerställa att den inte förstör de resurser den är beroende av.