Som allmänläkare möter vi människor i livets alla skeden. Vi följer våra patienter över tid, bygger relationer och försöker förstå hela människan, inte bara symtomen. Vår roll är att vara vägvisare i gränslandet mellan ohälsa och sjukdom.
Vi vill den här dagen tala ärligt om en av vår tids största utmaningar i primärvården: att så många mår dåligt utan att vara sjuka.
Stress, livskriser, ensamhet, stillasittande och pressade livsvillkor sätter sina spår. Det tar sig uttryck i trötthet, smärta, oro och nedstämdhet. Reaktioner som är fullt begripliga, mänskliga svar på svåra livssituationer.
Men vi i vården har under lång tid medverkat till att medikalisera det mänskliga. Vi har ibland varit för snabba med att tolka det normala som sjukt. Vi har velat hjälpa, men då behandlat när vi borde ha lyssnat, stärkt och väglett.
Det har lett till ökad förskrivning av antidepressiva läkemedel och fler sjukskrivningar – ibland utan att det verkligen varit till hjälp. Vi ser konsekvenserna: människor som passiviseras snarare än stärks, som får symtom lindrade för stunden men förlorar kraften att påverka sin livssituation.
Men nu sker ett skifte, där allt fler allmänläkare väljer bort åtgärder som riskerar att göra människor till patienter på fel grunder. Vi arbetar istället för att återknyta till det som bär hälsa på riktigt: rörelse, gemenskap, struktur, återhämtning, delaktighet och mening.
Internationella initiativ som Choosing Wisely och svenska Kloka Kliniska Val påminner oss om att vård också är att välja bort; ibland avstå från undersökningar, behandlingar eller sjukskrivningar som inte gör verklig nytta. Att våga lita på kroppens och människans förmåga till återhämtning.
Vi vet att hälsa inte växer i ensamhet, utan i sammanhang. Vi vet att människor ofta bär på mer kraft än de tror.
Därför ber vi nu om ett nytt samtal mellan oss som jobbar i vården och dig som patient, anhörig, vän eller medmänniska. Ett samtal som inte handlar om att lägga över ansvar, utan om att dela det. Om att hjälpas åt - med respekt för varandras roller, insikter och begränsningar.
Nästa gång du eller någon nära dig mår dåligt, fundera gärna på: Vad kan jag själv göra? Vem kan jag prata med? Vad ger mitt liv mening just nu?
Ibland är det viktigaste inte ett läkarbesök, utan en promenad, en vän, ett sammanhang.
Och när du verkligen behöver oss – då finns vi här. Inte bara för att skriva recept eller boka undersökningar, utan för att lyssna, guida och göra kloka kliniska val tillsammans med dig.
Ibland är det viktigaste inte ett läkarbesök - utan en promenad
Den 19 maj på Internationella allmänläkardagen lyfter vi fram ett yrke som är både meningsfullt och krävande.
”Vi har ibland varit för snabba med att tolka det normala som sjukt. Vi har velat hjälpa, men då behandlat när vi borde ha lyssnat, stärkt och väglett” skriver distriktsläkaren Einar Heinberg Blom.
Foto: Björn Larsson Rosvall
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.