Kalkbrytning har lång tradition på ön och är något man ser på med stolthet.
Problemet är att den storskaliga kalkbrytningen hamnar i konflikt med en hållbar utveckling. Framtida gruvindustri är en fråga som hela Sverige står inför, liksom behovet av naturtillgångar varav vatten är den fundamentalt viktigaste.
En annan industri på Gotland är turism. Inte heller där vet vi med säkerhet hur lönsamheten är för regionen, eller för fastboende. Det vi med säkerhet vet är att det krävs tillgång till vatten när öns befolkningsmängd mer än fördubblas under sommarmånaderna.
I ETC (210820) skriver bland andra Karolina Skog ekonomisk talesperson, citat; “Sedan miljöarbetet startade har våra motståndare felaktigt målat upp en konflikt mellan ekonomi kontra klimat och miljö. Genom årtionden har miljön offrats för att rädda jobb, men klimatlarmen slår med all tydlighet fast att hållbar utveckling som kan säkra miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet tillsammans är vägen framåt”.
Försiktighetsprincipen måste få råda. MP Gotland anser att om kunskapsläget är osäkert måste man följa en försiktighetsprincip, både när det gäller natur och människor. Om det inte med 100% säkerhet går att säga att grundvattnet inte påverkas, då ska fortsatt kalkbrytning inte tillåtas. Enligt Mark-och miljööverdomstolen kan det underlag som Cementa lämnat i sin ansökan för fortsatt brytning inte påvisa denna säkerhet. Att en massiv lobbyverksamhet i det läget har förmågan att avgöra hur framtiden för Gotland ska se ut, det kan vi inte acceptera. Vi måste förhålla oss till att grundvattnet behövs för att en framtid på ön ska vara möjlig.
Gotland har av regeringen utsetts till nationellt pilotområde för omställningen till förnybara energisystem. Detta öppnar för nya företag, gröna affärsmöjligheter där ö-läget ger unika möjligheter att prova lösningar som sedan kan implementeras på fastlandet.
Så vilket framtidsscenario vill vi se för Gotlands? Är det som ett bortglömt stenbrott i Östersjön? Eller ska vindarnas och rosornas ö även i framtiden vara en plats att leva och verka på?
Miljöpartiet på Gotland vill se en region som är föregångare för Sveriges utveckling till ett fossilfritt samhälle med hjälp av vindkraft och vätgasproduktion, en stor leverantör av grönsaker och livsmedel till fastlandet och även i fortsättningen ett semesterparadis med öppna stränder och ett rikt kulturliv.