Tack för din insändare!
Det är en berättigad fråga, och vi förstår att du undrar över bevattningsförbudet när vi har tillgång till havsvatten och bräckvattenverk.
Förklaringen är att även om Östersjön i sig innehåller enorma mängder vatten, är vår möjlighet att producera dricksvatten inte obegränsad. På södra Gotland får ni dricksvatten både från avsaltat havsvatten och från grundvatten. Problemet är att nivåerna i grund- och ytvattentäkterna just nu är låga på grund av den torra hösten och vintern. Bevattningsförbudet gäller hela Gotland för att säkerställa att vi kan fördela det vatten vi har på ett rättvist och hållbart sätt. I vissa fall kan vi behöva transportera vatten mellan områden via ledningsnät eller till och med lastbil.
Vi arbetar aktivt med att bygga ut och förbättra dricksvattenförsörjningen för att skapa ett robust system. Det är ett omfattande arbete som kommer att pågå i flera år, och målet är att minska sårbarheten och öka kapaciteten. Vi har bland annat byggt ut bräckvattenverk, vi samarbetar med kalkindustrin och i Visby förnyas de gamla vattenverken.
Samtidigt behöver vi alla hjälpas åt att använda vårt vatten på ett klokt sätt. Ett enkelt och effektivt sätt att minska belastningen på dricksvattnet är att samla regnvatten för bevattning och att vara medveten om när på dygnet vattenförbrukningen är som högst. Att undvika att duscha, tvätta och diska på morgonen och kvällen kan hjälpa oss att fördela vår användning mer jämnt, vilket minskar belastningen på vattensystemet och främjar en hållbar vattenförsörjning.