Vår krismedvetenhet behöver vara bättre

I en överlevnadsbutik finns allt man behöver i en krissituation.

I en överlevnadsbutik finns allt man behöver i en krissituation.

Foto: Pi Frisk/TT

Insändare2019-10-02 14:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En stor totalförsvarskonferens genomfördes i dagarna på Gotland. Det är absolut nödvändigt att koppla upp oss ytterligare en nivå, och detta är en bra början.

Vi bor på en ö, och inte vilken ö som helst utan en av de mest strategiskt belägna öarna i Östersjön. Det gör oss utsatta om vi blir avskärmade från övriga landet.

Det gör att vår krismedvetenhet bör vara bättre än övriga Sverige. Varje medborgare behöver klara sin egen försörjning i minst 14 dagar på Gotland.

Har vi tillräckligt med diesel för att klara räddningsfordon och alla dieselaggregat på ön?

Har vi tillgång till vatten om det ej fungerar i kranen?

Samtidigt måste alla förstå att de och vi har ett egenansvar att skaffa den kunskap som krävs, och påverka sin egen vardag.

Samtidigt så ställer vi oss frågan. Hur är regeringens plan för att och hur Gotland ska klara sig? Har de möjliggjort så vi kan ha dessa dieseldepåer som krävs? Finns det en fullgod evakueringsplan för de människor som vistas på ön om färje- och flygtrafiken är avskärmad?

Finns det tillräckligt med kapacitet i manskraft för att klara av att hjälpa befolkningen? Hur ser medicinlagren ut? Gotland klarar sig med mat då det finns mycket produktion här. Men läkemedel, de som är livsavgörande? Hur ser lagren ut på apoteken?

Vi moderater jobbar för stärkt samverkan mellan region, länsstyrelse samt frivilligorganisationer. Det kommer att vara vår styrka när och om vi hamnar i en sådan situation. 

Det behöver ej vara krig. Det kan vara en stor skogsbrand, orkan, massiva översvämningar eller cyberintrång, vilket sannolikt kommer vara den nya krigföringen. Oavsett anledning så behövs medborgarens kunskap för att kunna hjälpa till.

Det skulle kanske vara bra med både kris- och krigsplacerade medborgare som vet vad de ska göra och var de ska vara när deras hjälp önskas.

Ett cyberintrång innebär att alla funktioner slås ut. Vatten, el samt pumpar till drivmedel kommer att sluta fungera och många kommer att bli handfallna.

Då är det viktigt att veta hur man ska agera och ha rätt utrustning hemma för att kunna skaffa sig den information som krävs. 

Sedan är antalet skyddsrum för få. I dag kan drygt varannan bofast gotlänning få plats i ett skyddsrum. Men när turisterna är här och ön ökar markant med människor så kommer detta bli ett mycket stort problem. Detta är något vi bör ta ett samlat grepp över.

Vi vet att det satsas nationellt i försvaret på Gotland, nu jobbar vi för att öka samverkan mellan stat, myndigheter och Region Gotland.