Det är en interaktiv och dynamisk process där parterna utbyter information, argumenterar och ger efter för att nå en överenskommelse som är acceptabel för alla inblandade.
Många förhandlingar går under namnet "Ge och ta", detta för att båda parter ska känna sig nöjda med resultatet av förhandlingen och de beslut som tagits där, det vill säga att man uppnår en så kallad "vinn-vinn-situation", en lösning som gör alla nöjda.
Vad ska till för att Gotlandshem och ledarskribenter ska inse vad en förhandling är?
Eva Bofride lyfter i sin ledare att Hyresgästföreningen räknat fram 10,71 procent. Siffran som är tagen ur sitt sammanhang är en indikativ procentsats viktad i del 1 av trepartsöverenskommelsens 3 delar. I förhandlingen finns som sagt ytterligare 2 delar, en om lokala förutsättningar och Hyresgästintresset.
Sedan ligger sanning någonstans mitt emellan där vi kan lova att Hyresgästföreningen på Gotland har mandat till andra siffror än det som Eva Bofride och Mats Linder hänvisar till då det inte finns ett intresse från bolaget att förhandla utan de ska ha det man begär.
Att hänvisa det till politiken kan ses som en lösning men där intresset för att se mer än en sida av myntet tyvärr lyser med sin frånvaro.
Mats Linder är inne på samma spår som Eva Bofride men hänvisar till sin bostadsrätt, och visst skulle vi kunna ha större ökningar om vi hyresgäster skulle få ta del av de vinster (50 miljoner) bolaget har och där boinflytande fungerar på riktigt och inte som ett spel för galleriet genom egna trygghetsvandringar på dagtid när de flesta av oss arbetare faktiskt inte är hemma.
En bostadsrättförening avsätter dessutom en del av avgiften för just underhåll vilket seriösa bolag inom hyresrätten gör genom att utföra underhåll med den del av hyran som ska gå till just underhåll.
Så vems är underhållsskulden – vart har pengarna hyresgästerna betalat för underhåll tagit vägen?
Vi ser att årsredovisningen bevisar att det inte går någon nöd på bolaget och i tuffa tider behöver man prioritera och effektivisera för att inte lägga extrema kostnader till tyngden för hyresgäster och hela det gotländska samhället. För högre hyror ger konsekvenser så som sänkt köpkraft och större behov av försörjningsstöd.
Hyresgästföreningen vill förhandla och landa en överenskommelse som är hållbar för hyresgästerna och samhället i stort!