Upp till bevis för kärnvapenfritt Gotland

"Natos strategi bygger på en kärnvapendoktrin. Att utdela det första avgörande atomslaget. Vad kan denna strategi innebära för klimatet?".

"Natos strategi bygger på en kärnvapendoktrin. Att utdela det första avgörande atomslaget. Vad kan denna strategi innebära för klimatet?".

Foto: Lee Jin-man/TT

Insändare2019-10-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag häpnar över hur lätt det frigörs pengar till försvarsmakten och hur svårt det är att få resurser till en krisande välfärd. Om några år kommer kostnaderna för försvaret att vara 1,5 procent av BNP. För några år sedan kostade försvaret 40 miljarder per år men inom fem år är kostnaden över 80 miljarder. 
En majoritet av väljarna är nog positiva till ett starkt försvar.
Tanken att mer än åttio miljarder istället läggs på utsatta förortsmiljöer, undanröja gängvåld och organiserad brottslighet? Har inte svensk politisk debatt mist de där kritiska perspektiven på de satsningar som görs?
Betänk att för varje miljard som satsas på försvaret så ökar såväl miljö- som klimatpåverkan. Eller? 

Har försvaret fått frisedel i klimatdebatten? Under första sommarmånaderna 2020 kommer stor Natoövning äga rum i Sverige. Aurora 20 – en övning där både civilt och militär övar tillsammans och med Nato-länder. Hur kommer övningen att påverka klimatet?
Sverige har ett avtal med Nato – så kallat värdlandsavtal – i realiteten innebär det att kärnvapen kan föras in i vårt land. Vem kollar? Natos strategi bygger på en kärnvapendoktrin. Att utdela det första avgörande atomslaget. Vad kan denna strategi innebära för klimatet?
Det var Nato som meddelade att Sverige inte skulle skriva på FN-konventionen mot kärnvapen. Att skriva på skulle omöjliggöra värdlandsavtalet! 

Om du nu inte visste det? Så blir det med beslut utan demokratisk debatt!
I stort sett varenda politiker ser vad som pågår, förstår var det slutar, men ingen protesterar och ställer till politisk debatt. Svagt!
Försvarsviljan bland gotlänningar är stor, större än på de flesta andra håll i landet. Orsakerna till det är flera. Det geografiska läget, den långa militära historien och frågan om arbetstillfällen.
Hur ser man då på att värdlandsavtalet kan innebära att kärnvapen placeras på svenskt territorium, frågade tidning Folket i Bild 2017 Eva Bofride och Eva Nypelius.
”- Att det inte är sant. Ingen kan placera kärnvapen i Sverige utan Sveriges tillstånd, menar Eva Bofride.”
”- Norden bör vara ett kärnvapenfritt område, det bör Sverige sätta som villkor, som Norge gjort, menar Eva Nypelius.”
Det var intressant för nu kan de leva upp till dessa ord genom att kräva att Region Gotland uttalar att regionen är att ses som ett kärnvapenfritt område. Upp till bevis! De flesta på Gotland väntar!
Jag tycker det är viktigt att försvar och civilförsvar övar men utan Natoförband. Sverige kan bara försvaras av svenskar!