Just nu har fler sökt till högre studier än någonsin tidigare i svensk historia. Detta till följd av den svåra situationen på arbetsmarknaden i sviterna av covid-19 och regeringens bristfälliga krishantering. Antalet antagna till höstens högskoleutbildningar har ökat med nästan 10 procent jämfört med i fjol vilket är cirka 7 600 helårsstudieplatser.
Med detta kommer utmaningar: på 18 av 33 studentorter råder det brist på bostäder. Visby är en av de orter som har svårt att erbjuda studenter en bostad och det kommer inte bli lättare i framtiden.
Men varför byggs det då inte fler studentbostäder? Frågan är komplex men det korta svaret är att de blir för dyra. Med en månadsinkomst på 10 860 kronor (3 292 i bidrag och 7 568 i lån) anser många studenter att det blir för dyrt. De nyproducerade studentlägenheter som byggs i dag kostar nämligen cirka 6 000 kronor i månaden att hyra.
Vi moderater skulle vilja att samtliga studenter som är berättigade till studiemedel för högskolestudier, också ska kunna ansöka om tilläggslån med som mest 936 kronor i veckan, det vill säga ytterligare cirka 3 744 kronor i månaden.
Detta skulle innebära att studenterna får ekonomiska förutsättningar att kunna leta bostad på en lite bredare marknad, alltså inte bara vara hänvisade till de minsta som är anpassade för just studenter.