Har du en indisk krog och byter meny? Hör av dig till Helagotland och du får gratisreklam.
Har du en populär krog i Visby innerstad och byter namn och lite koncept, hör av dig till Helagotland.
Alla pressetiska överväganden tycks ha sjunkit till botten i Visby hamn. Kompassen snurrar helt vilt. Varje dag jag läser NTM-ägda Helagotland konstaterar jag att HG har blivit en mäklarblaska.
Nu senast får en företagsmäklare, Lars Nilsson, skryta fritt om ett objekt på norra Gotland om sin affär: ”Det handlar om prislappen, men säljaren har ingen brådska.”
Big shit!
Helagotland har också kört otaliga reklamreportage på temat: ”Så bor din mäklare.” Den serien och textreklamen förefaller ha tagit en paus, men lär säkerligen återkomma.
Ja, Helagotland kände sig tvungen att namnge mäklaren när kändisen Elsa Billgren köpt en ny kåk i När på östra Gotland. Jag föreslår att Helagotland byter namn till Mäklare & Krog-reklam på Gotland. OK?
Ansvarig utgivare Pär Ullrich kommer säkerligen att svara: ”Våra läsare är intresserade av fastighets- och krognyheter.”
Fine. Men måste mäklarna namnges? Måste ett menybyte bli en ”nyhet”? Måste en Gotlandskändis som säljer sin exklusiva lägenhet i Visby innerstad få gratisreklam?
Min övertygelse är att Helagotland är inne på en farlig textreklamväg. I grund och botten handlar det faktiskt om att upprätthålla en publicistisk trovärdighet för produkten. Läsarna ska inte tro att ni är köpta.
Eric Erfors
SVAR DIREKT
Tack för dina frågor! Jag tänker att det handlar en del om genom vilka glasögon man läser.
Vi får sällan kritik när vi ”gör reklam för” vilka artister som ska spela på en scen eller festival, eller när vi berättar om vilka konstnärer som ska ställa ut på en konstrunda, eller när vi lyfter idrottsprestationer, eller när vi skriver om skolor som vänt dåliga resultat till bra. Då kallas det ofta för ”positiva nyheter”, att vi ”lyfter goda exempel” och gör ”konsumentjournalistik”.
Nyheter om krogliv och bostäder verkar dock sticka mer i ögonen på vissa läsare.
Genom olika glasögon kan exemplen du tar upp också läsas.
Indiska krogen: Krögare som misslyckats med affärerna, säger att restaurangen går dåligt, testar något nytt för att vända trenden. Bra nyhet!
Populära Visbykrogen: Ingick tidigare i en grupp som gick i konkurs. Nya ägarna överger konceptet. Men redan har kritik kommit mot de prydnader man satt upp på väggen, och ett tillsynsärende har skapats, vilket tas upp i artikeln. Bra nyhet!
Gotlandskändisens lägenhet: Den tidigare landshövdingen lämnar ön, berättar om det jobbiga beslutet, dubbla känslorna och att tillgängligheten på resor till och från ön har spelat in i beslutet. Bra nyhet!
Och vad gäller mäklarna och hur de bor: Är inte det i grund och botten konsumentupplysande journalistik? Att kunna basera sitt val av mäklare på hur de lever sina riktiga liv, inte bara på säljande formuleringar på en hemsida, uppskattar nog många läsare.
Ja, våra läsare ÄR intresserade av fastighets- och krognyheter. Med det sagt så vill vi inte att de ska tvivla på att det är dem och ingen annan som är våra uppdragsgivare. Jag kan dock meddela att vi styr vår egen agenda och aldrig låter oss påverkas av särintressen eller påtryckningar. Det senare händer nästan aldrig och i händelse av att någon skulle vilja styra vad vi publicerar och inte så hänvisar vi dem vänligt men bestämt till annonsavdelningen.
Samtidigt räcker det med att med att en person tvivlar för att vi ska vara självkritiska.
Mycket kokar ner till detaljerna: Hur artiklar skrivs och presenteras, om det finns en kritisk ingång, vilka frågor som ställs och vilka citat som publiceras.
Det är svårare att skriva om en nyöppnad restaurang än om en mordrättegång eller om en makthavare som missbrukat sin position. Därför pratar vi mycket om att inte missa den journalistiska och kritiska ingången även i de svåra jobben. Inte bara när vi skriver om fastigheter och restauranger, utan även när vi skriver om konstnärer, artister, skolor eller idrottare. Ofta lyckas vi bra, men inte alltid, och vi uppskattar feedbacken – oavsett vilka glasögon den kommer från.
Pär Ullrich, chefredaktör.