Drivmedelsbranschen arbetar intensivt för att nå klimatmålen, bland annat genom stora investeringar i förnybara drivmedel och i att bygga ut ladd-infrastrukturen på marknadsplatserna runtom i landet. Men för att effektivisera omställningen behöver energislagen el, biodrivmedel och vätgas, lägga transportpusslet tillsammans. Därför föreslår vi en Drivmedelskommission som utvecklar och tar till vara på drivkraften i omställningsarbetet.
Reduktionsplikten, Fit for -55 och Utfasningsutredningen är välkomna regelverk, utredningar och styrmedel för att nå klimatmålen. Men vad som blir alltmer uppenbart är att det behövs teknikneutrala lösningar som inte ensidigt fokuserar på och premierar en teknik utan flera. Det är viktigt att elektrifieringstakten ökar, att laddinfrastrukturen byggs ut och att kapaciteten till el stärks men det kommer dröja länge innan tung trafik, flyg och sjöfart drivs av el.
Därför vill vi att förståelsen och kunskapen breddas om den nytta förnybara drivmedel och biodrivmedel bidrar med. Till att börja med är de en förutsättning för att nå klimatmålen. Enligt Trafikverket kommer det att krävas omkring 70 procent mer biodrivmedel 2030 jämfört med i dag om målen ska nås. Det motsvarar att 55 procent av de fossila drivmedlen ersätts av biodrivmedel i jämförelse med dagens 21 procent.
En fördel med biodrivmedel är att det kan tankas i befintliga fordon redan i dag. Det kommer att dröja länge innan tunga transporter, flyg och sjöfart drivs av el och därför fyller också förnybara drivmedel och biodrivmedel en avgörande roll. Elektrifiering av personbilar kan till exempel möjliggöra en snabbare omställning till förnybara drivmedel för tung vägtrafik, sjöfart och flyg.
Ett konkret exempel är introduktionen av E10 den 1 augusti i år. E10 innebär ett stort kliv framåt för hållbara, flytande drivmedel. Fördelen är att den nya bensinen kan tankas i befintliga fordon redan i dag och att den inte kräver någon ny teknik, samtidigt som den minskar de fossila utsläppen med 6 procent, helt i linje med reduktionsplikten.
Ska drivkraften att ställa om tas tillvara på bästa sätt är vårt förslag en Drivmedelskommission där energislagen ska kunna samverka. Vi vill se en strategi för produktion och användning av förnybara drivmedel och vi vill se att teknikneutralitet leder omställningen. Långsiktiga styrmedel och tydliga statsstödsregler är också en förutsättning för att vi tillsammans med transportbranschen ska kunna nå klimatmålen.