Sveriges välfärd blir omkörd

Sveriges befolkning blir allt äldre. Tiotusentals fler 80-åringar än idag kommer behöva äldreomsorg de kommande åren enligt SCB:s nya befolkningsprognos. 

”Välfärden måste kunna klara av att erbjuda trygga jobb med bra arbetsmiljö som det går att försörja sig på”, tycker företrädarna för LO, när hälften av personalen i äldreomsorgen jobbar deltid.

”Välfärden måste kunna klara av att erbjuda trygga jobb med bra arbetsmiljö som det går att försörja sig på”, tycker företrädarna för LO, när hälften av personalen i äldreomsorgen jobbar deltid.

Foto: Oscar Olsson/TT

Insändare2025-05-28 13:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att lyckas med detta ansvar måste välfärden få långsiktiga spelregler och använda resurserna bättre. Det är politikernas ansvar.
SCB:s prognos visar att antalet som är över 80 år på Gotland ökar från 5 195 idag till 6 333 om fem år. Det går att hantera men kräver bättre förutsättningar för kommunen att planera och att staten tar sitt ansvar för finansieringen av välfärden.

Samtidigt som antalet äldre ökar blir det färre unga och trycket på förskolorna kommer minska. Men det går inte att vifta med trollspöet och räkna med att det ena löser det andra.
Kommunerna måste ha makten över välfärden. Stoppa den fria etableringsrätten av förskolor och omsorg som använder skattepengar för aktieutdelning. Det dränerar kommunerna på pengar och försvårar långsiktig planering.

 Kommunen måste också själva förfoga över sina lokaler. Det blir både dyrare och krångligare att sälja kommunfastigheter till externa bolag som kommunerna sen hyr av.

Statsbidragen till välfärden måste räknas upp med de ökade kostnaderna när priser och löner ökar och befolkningen växer och blir äldre. När staten inte kompenserar för kostnadsökningarna gör det att bidragen till välfärden minskar i värde varje år. Politiker brukar vara pigga med att skjuta till extra pengar i olika ”satsningar”. Satsningar som i själva verket inte alls når upp till de nedskärningar som de ökade kostnaderna betyder.

Välfärden måste kunna klara av att erbjuda trygga jobb med bra arbetsmiljö som det går att försörja sig på. Idag jobbar hälften av personalen i äldreomsorgen deltid. Socialstyrelsen har visat att om alla undersköterskor och vårdbiträden som arbetar deltid ökar sin arbetstid med tre timmar i veckan motsvarar det 8 300 årsarbetare. Idag jobbar också en tredjedel tidsbegränsat. Fasta tillsvidarejobb på heltid måste vara det normala. Minska stress och förbättra arbetsmiljön. Då blir färre sjuka.

Stark välfärd och goda arbetsvillkor är svenska paradgrenar, men nu håller vi på att bli omkörda. De som sitter i den trasiga bilen i vägrenen är alla Sveriges äldre och alla hundratusentals anställda i välfärdsyrkena. Det är inte värdigt Sverige att acceptera den utvecklingen. Vår utmaning till riks- och kommunpolitiker. Gör ert jobb – se till att välfärden åter blir en paradgren. Vi hjälper gärna till.