Stress och press på Samhall

Samhall i Visby är en arbetsplats som man i dagsläget kanske bör undvika om möjligt.

"Utåt sett förmedlar vi ett meddelande där vi matchar rätt person med rätt jobb och allting verkar så fantastiskt bra, men i verkligheten är det inte alls så."

"Utåt sett förmedlar vi ett meddelande där vi matchar rätt person med rätt jobb och allting verkar så fantastiskt bra, men i verkligheten är det inte alls så."

Foto: Samhall/TT

Insändare2022-02-12 06:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag försöker inte smutskasta företaget eller mina kollegor men anser att allmänheten bör få veta hur det kan vara att jobba där. 

Samhall är ett bemanningsföretag med cirka 20 000 anställda över hela landet och vi försöker mer och mer att konkurrera med andra bemanningsföretag på marknaden. Även om chefer eller ledningen kanske inte riktigt vill hålla med om saken. 

Utåt sett förmedlar vi ett meddelande där vi matchar rätt person med rätt jobb och allting verkar så fantastiskt bra, men i verkligheten är det inte alls så. Vi har varken tid eller resurser till att matcha rätt eftersom vi pressas till bristningsgränsen för att hinna med så mycket som möjligt och för att kunna leverera ett så gott resultat som möjligt. 

Detta har lett till att flera har gått in i väggen och ännu fler mår psykiskt dåligt. Kommunikationen mellan chefer och medarbetare är minst sagt bristfällig och tycks ha varit det sedan urminnes tider, om man pratar med dem som har jobbat där längre än många andra. 

Vid flera tillfällen går informationen inte hela vägen fram till berörda personer vilket ofta skapar missförstånd och frustration. Den ena vet helt enkelt inte riktigt vad den andra har sagt utan att gå in på alltför mycket detaljer. Att vi sedan ofta byter chefer gör ju naturligtvis inte saken bättre. 

Skitsnack är vanligt förekommande företeelser där många gärna med målande beskrivningar diskuterar sina chefer och kollegors inkompetens i lunchrummet, runtom i Samhalls lokaler och även ute hos kund så att kundens personal hör det. 

Under en normal arbetsdag förväntas vi vara lite överallt. Vi matchar inte rätt person med rätt jobb utan cheferna sätter press på driftledarna som tyvärr tvingas ta första bästa medarbetare som är tillgänglig och skicka ut honom/henne där denna behövs. Sedan om personen klarar av uppgiften eller inte upplevs som mindre viktigt, så länge det blir gjort. 

Cheferna kan dessutom hota med att ge oss en tolva om vi av någon anledning skulle vägra att utföra en uppgift. En tolva är en kod som i princip innebär att man kan få minskning av lönen om man inte gör som man blir tillsagd, vilket är varför många medarbetare sällan vågar säga ifrån.