Storsatsning i Tofta lyfter Gotland som turistmål

Äntligen är det någon som tar ett ordentligt tag för att Gotland ska vara ett av norra Europas mest spännande turistmål.

"Platsen är redan ianspråktagen av besökare från hela Europa med upp till 20 000 besökare vissa dagar vilket inte finns infrastruktur att klara i dag".

"Platsen är redan ianspråktagen av besökare från hela Europa med upp till 20 000 besökare vissa dagar vilket inte finns infrastruktur att klara i dag".

Foto: Malin Stenström

Insändare2024-01-03 09:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Entreprenörerna Johnny Ruthström, Johan Gate och Patrik Rees målsättningen är att “ta tillbaka Tofta till sin forna glans" genom att investera i en unik resort med cirka 1 000 bäddar, restauranger och service. Det är med stor glädje som majoriteten av öns befolkning och vi välkomnar denna investering.  

Byggnationen är omfattande och exploateringen kommer att påverka Tofta mycket positivt in i framtiden.  Platsen är redan ianspråktagen av besökare från hela Europa med upp till 20 000 besökare vissa dagar vilket inte finns infrastruktur att klara i dag.

Genom dessa investeringar kommer tillgängligheten till stranden att bli större och servicen med mat, wc, duschar, sophantering och handikappanpassning vara mer anpassad att klara denna volym av besökare.

Enligt Region Gotlands fördjupning av översiktsplanen finns det restriktivitet när det gäller exploatering av orörda flygsandsområden. Därför är Tofta perfekt som redan nu invaderas av cirka 20 000  besökare dagligen vilket med eller utan trions planer måste tas hand om bättre. Utnyttja området till att bli ledande i norra Europa på kvalitet där natur och modern byggnation går hand i hand så att service och skötsel blir en förebild vilket det inte är i dag. 



Det är synnerligen genialiskt att låta sommargotlänningar finansiera  hyrstugor och bungalows med bostadsrätten och inte kommunen. De bostadsrätter som i dag finns i strandnära lägen har blivit både fritidsboende och turistboende vilket är en utmärkt kombo. 

Här är sommargotlänningar med och investerar i besöksnäringen vilket innebär cirka 4 000 varma bäddar som annars inte funnits. Dessutom kommer dessa ägare till Gotland många gånger utanför öns sju högsäsongsveckor. 

Samtliga föreningar är byggda i områden som redan innan är turistiska områden vilket vittnar om att de styrande värnar orörda områden för att utveckla redan exploaterade zoner  som får fortsätta att utvecklas med tidens tand.   

Vi vädjar till miljö- och byggnämnden att fortsätta den inslagna vägen att utveckla redan turistiskt ianspråkstagen mark så att öns basnäring har möjlighet att utvecklas. Tillgängligheten kvarstår samtidigt som service och naturvärden har hamnat i fokus och förbättrats.

Vår förhoppning är att nämnden tar hänsyn till detta och följer  den pågående  planprocessen för att utveckla Tofta strand med flera och se till att vi levererar norra Europas bästa upplevelser för nuvarande och kommande generationer där natur och besöksnäringen ska leva i harmoni utan att skattemedel ska användas.