När Anna-Caren Sätherberg (S) skriver (Gotlands Tidningar den 14 mars) så är det tydligt att Socialdemokraterna vill slå sig för bröstet för sin fiskepolitik, och för att ha givit i uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att på prov flytta ut trålgränsen.
Det man glömmer att nämna är att det var Moderaterna som samlade en majoritet i riksdagen förra mandatperioden för att detta skulle genomföras. Det är alltså inte Socialdemokraternas eget förslag, utan något som den dåvarande S-regeringen tvingades till av den M-ledda oppositionen. Att oppositionen pressade den tidigare regeringen till handling har varit avgörande för att få saker att börja hända.
Den moderatledda regeringen har i år påbörjat flera av de åtgärder som beslutades i Havsmiljöpropositionen i november förra året, exempelvis utflytt av trålgränsen och ökad jakt på säl och skarv. Gällande utflytt av trålgränsen i Bottenhavet så vore det välkommet, men det är en förhandlingsfråga med Finland och inget Sverige kan besluta om på egen hand.
På samma sätt är det vilseledande att påstå att Socialdemokraterna själva skulle kunna ordna lägre fiskekvoter i Östersjön, så att bestånden kan återhämta sig. Socialdemokraterna är väl medvetna om övriga EU-länders positiva syn på storskaligt fiske. Och resultaten när S-ledda regeringar förhandlat fiskekvoter i unionens ministerråd är nedslående.
De åtta åren som S-regeringar bar ansvar för förhandlingar om fiskekvoter har de, undantaget en gång, aldrig resulterat i kvoter på rådgivningens lägsta nivå. Exempelvis bestämdes 2019 ett 72 000 ton högre uttag än rekommenderad nivå för centrala Östersjön. Inte en enda gång röstade S nej till de höga kvotsättningarna. Man skulle kunna hävda att S faktiskt bär ett ansvar för den situation vi ser för dessa fiskebestånd just nu.
Det är lätt att låta högt när man sitter i opposition, men när det kommer till kritan har S inte agerat nämnvärt för att skydda sill- och strömmingsbestånden när man haft chansen. Nu jobbar vi istället med en långsiktig och realistisk politik som kan stärka sill- och strömmingsbestånden. Det spelar roll vem som styr.