En grundförutsättning för att sjukvården ska fungera i krigstid, är att den fungerar i fredstid. För detta krävs både en långsiktig finansiering av verksamheten och riktade satsningar för att ytterligare stärka sjukvårdsberedskapen.
Att Gotlands strategiska läge leder till stora investeringar i det militära försvaret på ön är ett faktum. Samtidigt vet vi att för ett starkt totalförsvar krävs att även det civila försvaret hänger med. Svensk välfärd är stommen i det. Här vilar ett stort ansvar på kommuner och regioner. Det är vi beredda att ta men finansiering från regeringen har uteblivit.
Socialdemokraterna har tydligt sett hur Sveriges minsta region inte kan fortsätta driva sjukvård som upprätthåller en jämlik nivå med de krav som framtidens beredskap kräver. Att bygga ett nytt sjukhus är nödvändigt för gotländsk sjukvård i både krig- och fredstid men en region på 61 000 invånare kan inte förväntas bekosta en så stor investering.
För att Region Norrbotten och Region Gotland ska kunna stärka sin beredskap och påbörja uppbyggnaden av beredskapssjukhus, avsätter Socialdemokraterna en halv miljard kronor i sin budget. Försvarsberedningen pekar på Gotland och norra Norrland som viktiga platser för beredskapssjukhus. Det är det geografiska läget som gör att man prioriterar just dessa områden för att börja bygga.
Beredskapssjukhusen ska kunna öka antalet vårdplatser, hantera trauma och klara av att hantera krigsskador. Det innebär att det måste förberedas för lokaler, material och personal. Region Gotland kan till exempel använda pengarna till planering, men också till inköp av material och till att förbereda lokaler som kan behövas. Exakt vad som är mest prioriterat är regionerna, tillsammans med berörda myndigheter, bäst lämpade att avgöra.
Socialdemokraternas vårbudget skulle ge ökad ekonomisk trygghet och bättre förutsättningar för stärkt beredskapsplanering på Gotland och avlasta hela Region Gotlands ekonomi genom stärkta ekonomiska förutsättningar för sjukvården.
I förslaget för civil beredskap finns också satsningar på 600 miljoner till stärkt läkemedelsberedskap och 100 miljoner till livsmedelsberedskap.
Vi gläds åt att våra kamrater i rikspolitiken ser våra behov. Gotland har inte de ekonomiska musklerna att bygga upp en robust sjukvårdsberedskap och vårt geografiska läge gör oss utsatta. Vi hoppas nu att även regeringen gör detsamma.