Beslut med långsiktiga konsekvenser kräver eftertanke

Det är avgörande att regionens skolbeslut inte enbart styrs av kortsiktiga argument och panikåtgärder, utan även tar hänsyn till hur de påverkar lokalsamhällen, familjer och Gotlands framtid som en levande och attraktiv plats att bo på. 

Vänge skola. ”Gotland står inför en utmaning där elevkullarna minskar med 10-15 procent de kommande tio åren, men förändringar måste grundas i noggrann analys, långsiktig planering och demokratisk förankring”, skriver företrädare för (C).

Vänge skola. ”Gotland står inför en utmaning där elevkullarna minskar med 10-15 procent de kommande tio åren, men förändringar måste grundas i noggrann analys, långsiktig planering och demokratisk förankring”, skriver företrädare för (C).

Foto: Linus Ehn

Insändare2025-03-14 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan är en del av samhället och samhället är en del av skolan.

S & M-majoriteten i barn- och utbildningsnämnden har aviserat att skolor och förskolor på Gotland kan komma att läggas ner, och att man nu ska göra översyner område för område.


Efter nedläggningen av förskolan i Eskelhem och flytten av högstadiet i Stenkyrka diskuteras nu en möjlig flytt av årskurs 6 från skolorna i Kräklingbo och Vänge till Roma. Detta väcker naturligtvis frågor om skolornas framtid och den långsiktiga utvecklingen för både Östergarnslandet och socknarna runt Vänge.

De tidigare besluten har fattats utan tillräcklig analys av konsekvenser för lokalsamhället. När elevunderlaget minskar är det rimligt att förändringar övervägs, men det är avgörande att dessa genomförs med eftertanke och i dialog.


Kräklingbo skola undantogs i den senaste skolutredningen, bland annat på grund av de långa restiderna som en skolflytt skulle innebära. Att nu åter aktualisera en flytt av årskurs 6 riskerar att ge eleverna orimligt långa skoldagar och försämrade möjligheter till stabil skolgång.


Skolan är i första hand en plats för undervisning, men den är också en förutsättning för levande landsbygder. Gotland är både stad och landsbygd, och vi måste säkerställa att barnfamiljer vågar bosätta sig på hela ön. Om skolorna successivt försvinner, blir det allt svårare att hålla landsbygden levande.

Tidigare erfarenheter på Gotland visar att när en årskurs flyttas, följer ofta fler förändringar i en successiv nedmontering av skolan. I Stenkyrka och Eskelhem har liknande beslut tagits, med konsekvenser som påverkar lokalsamhället negativt.


Vi ser att fler barnfamiljer har valt att flytta dit, just på grund av närheten till en fungerande skola och förskola. Om den tryggheten rycks undan, riskerar vi att färre vågar satsa på att bosätta sig på landsbygder permanent. Det skadar hela samhället.


Gotland står inför en utmaning där elevkullarna minskar med 10-15 procent de kommande 10 åren. Förändringar är därför nödvändiga. Nuvarande lokalytor kan inte vara kvar, men förändringarna måste grundas i noggrann analys, långsiktig planering och demokratisk förankring. Förhastade beslut kan få långtgående effekter, både för barnens skolgång och för Gotlands utveckling.