Skulle Heidelberg få fortsatt, och därtill utökat tillstånd för kalkbrytning under flera decennier framåt är risken mycket stor för påverkan på Tingstäde träsk. Därmed riskerar såväl världsarvsstaden Visby, som andra mottagare att bli utan tillgång till dricksvatten. Besöksnäringen har all anledning att oroas.
Det oroliga säkerhetsläget i världen har nu fått Jordbruksverket och Försvarsmakten att inse att tillgången på livsmedel i landet måste skyddas, och avser vidta åtgärder för detta. Sverige måste precis som andra länder klara sin egen försörjning.
Detta innebär att Sveriges lantbrukare kommer att få en nog så allvarlig uppgift, olika skyddsåtgärder kommer att vidtas. För lantbruk krävs vatten - så enkelt är det! Det borde även LRF inse, som hittills varit osynliga i debatten om fortsatt kalkbrytning på Gotland. Så även våra folkvalda politiker, där alla utom MP sätter Heidelbergs intressen före väljarnas. Mexikos urbefolkning kan vittna om bolagets hänsynslösa framfart.
Det råder ingen brist på cement i Europa - ibland reas den ut. Gotlands bidrag beräknas tydligen till cirka en procent av den totala tillgången. Kan knappast försvara rovdriften.
Kanske kan även MSB så småningom inse att människors möjlighet till överlevnad är viktigare än cement. Man kan ju hoppas för...
Det är vackert här!