Besöksnäringen vädrar morgonluft och tror på en bra säsong där bokningarna är rekordstora. När vi lämnar två Coronaår bakom oss så känns det spännande att se fram emot sommaren 2022. Många konstaterar att det var en rekordsommar 2021 men få har egentligen förstått varför. Corona säger man oftast och att fler valde att semestra i Sverige. Fartygen gick 2021 med reducerat antal passagerare och flyget låg i princip nere, så antalet möjliga stolar till Gotland var cirka 25–30 procent färre än rekordåret 2019. Hur kunde det då bli ett rekordår när även maj blev förstörd av Corona?
1: Corona gjorde att våra besökare inte skulle göra många resor 2021, vilket fick dem att stanna i snitt cirka ett dygn längre än tidigare år, enligt siffror från DG. Om ön har 350 000 sommarbesökare så får vi cirka 350 000 nya gästnätter tack vare detta. Ställer man detta i relation till att Gotland har cirka en miljon kommersiella gästnätter på årsbasis så är detta betydande siffror. Tiden man stannar är extremt viktig för en ö med begränsade kommunikationer.
2: Byte av VD på Destination Gotland från en fartygsman till en som är en marknadsperson har gjort att vi äntligen fått gehör för att bildäcken måste fyllas bättre. Det är inte ovanligt att fullbokade fartyg lämnar fastlandet med cirka 30 lediga bilplatser. Detta hörsammade den nya VD:n och jobbade framgångsrikt med förra året. Jag har inga siffror men det är inte omöjligt att vi fått med tio bilar extra i snitt per avgång till Gotland vilket i så fall givit oss cirka 73 000 extra gästnätter (räknat på 50 dagar och sju turer per dygn). Vet att Marcus Risberg och teamet på DG jobbar med att förbättra detta ännu mer 2022 och antagligen skulle kan man kunna nå upp till 14 bilar extra per tur i snitt vilket skulle ge cirka 100 000 nya gästnätter till ett värde om cirka 100 miljoner mer i omsättning på ön. En bil extra ger 7 300 extra gästnätter vilket antagligen är mer än vad Medeltidsveckan och Almedalsveckan ger extra till ön i gästnätter per år.
Enligt uppgift från gotländsk press så åker 70 procent ombord via bildäcket och endast 30 procent går ombord, vilket gör att besöksnäringens resultat helt och hållet hänger ihop med hur vi utnyttjar bildäckskapaciteten. Därför är det ytterst viktigt att räkna på hur många längdmeter bildäck som DG:s kapacitet verkligen är, vilket trafikantrådet och GFB borde bevaka.
Med facit i hand kan man säga att historiskt har det dåliga utnyttjandet av bildäckskapaciteten kostat en miljon gästnätter på tio år. Nu ska man inte gråta över spilld mjölk och dåliga insatser utan i stället glädjas åt att vi har fått en kompetent ledare på öns viktigast post för besöksnäringen.